ГЕОСТРАТЕГІЧНІ ІНТЕРЕСИ УКРАЇНИ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ПАРТНЕРСТВО З ТУРЕЧЧИНОЮ - Карасьова, Н.; Міщенко , А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розширення сфер реалізації економічних інтересів разом із залученням стратегічного партнера для врегулювання безпекових питань виводить сьогодні діалог між Україною i Туреччиною на новий рівень, складовою якого є активізація переговорів щодо створення зони вільної торгівлі, реалізація спільних проєктів в оборонно-промисловій, культурній і гуманітарній сферах. Актуальним постає дослідження напрямів пріоритетної співпраці між Україною і Туреччиною в Чорноморському регіоні для ефективної реалізації геостратегічних інтересів України. Мета статті — дослідження особливостей торговельно-економічного партнерства України і Туреччини з розрахунком економічного ефекту та визначенням переваг і перспектив від більш глибокої лібералізації двосторонньої торгівлі. В основі методики дослідження лежить оцінка стану спеціалізації країни, характеристика відносних переваг за допомогою коефіцієнта RXA та оцінка ефекту двосторонньої торгівлі з характеристикою взаємовпливу зовнішньоторговельних потоків на економічний розвиток країн за допомогою описової гравітаційної моделі. У результаті дослідження було встановлено, що наразі до українських експортерів на турецькому ринку застосовуються високі тарифні бар’єри. Загальний обсяг експорту з України до Туреччини за період з 2011 до 2019 рр. скоротився більше ніж на 30 %, а висококонцентрованій структурі експортних потоків переважають товари з низькою доданою вартістю. Турецький експорт в Україну, навпаки, має досить високий ступінь диверсифікації, а у першу десятку експортних товарів входять машини та механічні прибори, електротехніка, транспортні засоби і трикотаж. Порівняльні конкурентні переваги на ринку Туреччини на сьогодні мають українські зернові, насіння олійних та олії, залізо і сталь, руда і залізничний транспорт. Перспективними сферами української економіки для розвитку експорту та інвестиційного співробітництва є військово-промисловий сектор та IT. Позитивне сальдо у двосторонній торгівлі грає на користь України. За результатами описової гравітаційної моделі економічний розвиток України значно сильніше впливає на обсяги двосторонньої торгівлі. При збільшенні ВВП України на 1 дол. США товарооборот між країнами зростає на 0,8 дол. США. Це формує з боку України значно більшу зацікавленість у виході на ринок Туреччини. Ключові слова: стратегічне партнерство, зона вільної торгівлі, міжнародна торгівля, експорт, митні тарифи, лібералізація. Формул: 3; рис.: 4; табл.: 2; бібл.: 21.