МЕНЕДЖМЕНТ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ УМОВИ ПОСИЛЕННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТА ВЕДЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО АГРОБІЗНЕСУ - Ломовських, Л.; Пономарьова , М.; Чіп , Л.; Кривошея , Є.; Лісова , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Аналіз діяльності агропідприємств вказав на притаманний їй великий ступінь ризику. На відміну від інших галузей, значну питому вагу в інтегральному ризику для сільського господарства становить погодний ризик. Саме цей ризик зумовлює потребу диверсифікації аграрного маркетингу на три форми: за дефіциту на ринку основного товарного продукту агропідприємства; за балансу збуту-пропозиції і за ринкового надлишку товарної продукції. Вказано на те, що для зменшення ризику значна кількість середніх виробників спирається на багатотоварне виробництво і тому менеджментові доводиться іноді одночасно опрацьовувати всі загадані форми маркетингу. Установлено, що маркетингова діяльність агропідприємств за низки причин (усталеної традиції, браку фінансових ресурсів тощо) часто має спорадичний, фрагментований характер, не є системною, цілеспрямованою діяльністю з означеними цілями, зваженими інструментами, належним фінансуванням і забезпеченням ресурсами. Тому для реалізації ефективного агробізнесу запропоновано низку конкретних кроків: зміна традиційного трибу мислення; формування цілісного системного підходу до маркетингової політики як єдиного узгодженого комплексу менеджменту і маркетингу; ґрунтовне вивчення ринку продукції, яку виробляє агропідприємство, і формування прогнозу наступного сезону. Для посилення маркетингової діяльності та ведення ефективного агробізнесу розроблено алгоритми, які мають на меті набуття конкурентних переваг. Показано, що аграрний маркетинг сьогодні стає більш широкою сферою діяльності, ніж забезпечення суто виробництва і збуту за використання основних важелів — цінового, товарного, збутового і комунікаційного. Він має забезпечити найліпшим чином потреби і вимоги споживачів, зокрема за перенесення основної ваги з цінового і збутового аспектів на комунікаційний. Це є одним з основних шляхів забезпечення функції ефективності агробізнесу. Запропоновано використати досвід розвинених країн і ширше використовувати сучасні інформаційні технології менеджменту і маркетингу, зокрема системи підтримки ухвалення рішень та аналізу ризиків і прогнозів на наступний період. Для використання сучасних системи підтримки ухвалення рішень, аналізу ризиків і прогнозів в українському аграрному менеджменті і маркетингу запропоновано такі шляхи: кооперація, використання на основі оренди послуг вказаних інформаційних систем чи, менш релевантна, експертна оцінка ризиків. Запропоновано математичний метод урахування ступеня ризику в бізнес-процесах агропідприємств. Ключові слова: маркетинг, менеджмент, управління, менеджер, аграрний менеджмент, агробізнес, інформаційні технології маркетингу. Формул: 1; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 22.