МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Оболенцева, Л.; Третяк , В.; Тернова , І.; Сегеда , І.; Швед , А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розроблено методичне забезпечення управління фінансовими ресурсами вітчизняних підприємств на основі визначення ключових позицій фінансового менеджменту і його адаптації до наявних економічних умов. З’ясовано, що для побудови ефективної системи управління фінансовими ресурсами підприємства доцільно враховувати такі вимоги: існування причинно-наслідкових зв’язків між елементами системи; динамічність, здатність до зміни якісного стану; володіння параметром, вплив на який дає можливість зміни протікання економічного процесу. Зазначено, що при розробленні системи бюджетування на підприємстві завжди варто враховувати основні лімітуючі фактори, що впливають на фінансову діяльність суб’єкта господарювання, з яких повинен починатися розрахунок бюджету, які, у свою чергу, розподіляються на зовнішні і внутрішні. Визначено, що основним завданням проєктування комплексної системи бюджетування як складової системи управління фінансовими ресурсами підприємства є визначення попереднього набору бюджетних показників. Щоб мати гарантії використання всіма учасниками цього процесу ефективних показників, потрібно одночасно застосовувати принципи проєктування «зверху-вниз» і «знизу-вгору». Зазначено, що сьогодні великою проблемою для вітчизняних підприємств є боргові зобов’язання. Запропоновано методи управління борговими зобов’язаннями, що дозволяють здійснити управління фінансовими ресурсами суб’єкта господарювання на основі визначення ключових позицій фінансового менеджменту. Відзначено, що одним із найважливіших елементів системи управління фінансовими ресурсами підприємства є ризик-менеджмент, який стає невід’ємним елементом і підсистемою стратегічного управління суб’єкта господарювання. У свою чергу, одним з найбільш важливих елементів системи ризик-менеджменту на підприємстві є оцінка фінансових ризиків. Зауважено, що сучасні підприємства мають можливість використовувати широкий спектр методів і способів оцінки фінансових ризиків, серед яких виділяють такі кластери методів, як статистичні, аналітичні та експертні. Зроблено висновок, що в умовах економічної та соціальної нестабільності суб’єктам господарювання особливу увагу слід приділяти комплексної системи бюджетування та ризик-менеджменту, оскільки ці два напрями є сьогодні найважливішими складовими ефективного управління фінансовими ресурсами підприємства. Ключові слова: управління фінансовими ресурсами, підприємство, методичне забезпечення, оцінка, рівень. Формул: 9; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 10.