ВВП ТА АЛЬТЕРНАТИВНІ ІНДИКАТОРИ ОЦІНКИ РІВНЯ РОЗВИТКУ КРАЇНИ - Савлук, Сергій; Аржевітін, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Зазвичай обсяг ВВП вимірює рівень розвитку будь-якої економіки, але інші показники добробуту країни іноді недооцінюються. Деякі країни випустили державні облігації з виплатами процентів залежно від темпів зростання ВВП. Випуск таких облігацій зазвичай не враховує хвильовидну форму кривої зростання ВВП. Після шокового падіння економіки зазвичай спостерігаються високі темпи зростання. Попри те, що економіка може не відновилася навіть до кризового рівня, але виплати за такими облігаціями повинні здійснюватися. Така ситуація склалась у сучасному світовому економічному просторі, коли економіки країн унаслідок «коронавірусної кризи» можуть демонструвати стрімке зниження з подальшим значним зростанням. При цьому передбачити як тривалість, так і глибину зниження та зростання економік практично неможливо. Крім того, набір деяких показників для оцінки певних параметрів економіки базується на рівні ВВП. Серед них показники монетизації та насичення економіки кредитами. Однак вони можуть не відображати реальний рівень фіскального потенціалу країни за рахунок фондового ринку, технологічного прогресу, розвитку криптовалют, тіньової частини економіки, рівня соціальної стабільності, захисту навколишнього середовища та інших факторів. Різні вчені намагаються розробити нові показники, які можуть виправити слабкі місця показника ВВП або принаймні допомогти створити більш реалістичну і більш комплексну картину соціально-економічного розвитку країни. Метою статті є вивчення показника ВВП та інших показників, які можуть об’єктивно визначати рівень розвитку країни. У ході проведеного аналізу даних МВФ щодо 264-х країн за 10 років була встановлена відсутність зв’язку між рівнем монетизації і кредитизації ВВП та його динамікою, хоча така залежність повинна була б бути прямою. Це дало можливість припустити, що індикатор ВВП не повною мірою характеризує розвиток і соціально-економічний стан країн. Він містить складові, які не мають прямого зв’язку з розвитком економіки. Водночас економічний розвиток набуває якісних ознак на заміну кількісних характеристик, на яких базується розрахунок ВВП. До таких якісних аспектів розвитку слід віднести діджиталізацію суспільств, екологію, соціальну захищеність, якість продукції, а не її кількість. Їх потрібно врахувати при визначенні соціально-економічного рівня розвитку країн. Ключові слова: ВВП, ВВП-варранти, монетизація, кредитизація економіки, тіньова економіка, Звіт про благополуччя. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 4; бібл.: 20.