ВІДСТРОЧЕНИЙ ПОДАТОК НА ПРИБУТОК: ВПЛИВ НА ФІНАНСОВУ І ПОДАТКОВУ ЗВІТНІСТЬ (ПРАКТИКА УКРАЇНИ І НІМЕЧЧИНИ) - Малишкін, О.; Рогозний, С.; Ярмоліцька, О.; Остапенко, Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Оподаткування прибутку характерне для більшості країн зі своїми особливостями. У практиці українських підприємств спостерігається відсутність взаємозв’язку бухгалтерського і податкового обліку щодо відображення відстроченого податкового активу і відстроченого податкового зобов’язання у звітності. Запропоновано формулювання дефініцій поточний податок на прибуток, під яким слід розуміти суму податків на прибуток, що підлягають сплаті (відшкодуванню) з оподаткованого прибутку (податкового) збитку за період, і витрати (дохід) з податку на прибуток як загальна сума, що включається до визначення прибутку або збитку за період відповідно до поточних і відстрочених податків з метою більш точного розуміння понять в обліку та оподаткуванні. Наведено та обґрунтовано податкову базу активів і податкову базу зобов’язань. Проведено ідентифікацію тимчасових різниць, які підлягають оподаткуванню або вирахуванню. Розглянуто і проаналізовано приклад визначення відстроченого податкового активу та відстроченого податкового зобов’язання, порядок їх відображення у Звіті про фінансові результати (звіті про сукупний дохід) і розкриття у Примітках до фінансової звітності. Досліджено вплив на показники Податкової декларації з податку на прибуток. Установлено відсутність прямого впливу суми відстрочених податкових активів / відстрочених податкових зобов’язань за чинним алгоритмом на об’єкт оподаткування, що визначається за податковим законодавством. Зроблено висновки про важливість визначення відстроченого податкового активу і відстроченого податкового зобов’язання, що безпосередньо впливає на величину чистого прибутку. У результаті дослідження було підтверджено гіпотезу стосовно різної спрямованості норм нормативних документів щодо відображення інформації у формах фінансової та податкової звітності. Такі розбіжності пов’язані з різними вимогами до звітності сучасних стейкхолдерів. Ключові слова: податок на прибуток, відстрочений податок, податковий актив, податкове зобов’язання, звітність. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 5; бібл. 16.