ЦИФРОВІ ТРАНСФОРМАЦІЇ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ 4.0 - Савицька, О.; Салабай, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проаналізовано і розглянуто значення та основні наукові підходи до визначення сутності цифрових трансформацій в умовах розвитку Індустрії 4.0. Представлено думки вітчизняних і закордонних науковців щодо визначення сутності цього поняття і визначено, що діджиталізація має досить важливу роль для діяльності сучасних підприємств. Запропоновано власне визначення поняття «діджиталізація» — процес переходу до цифрового бізнесу, який полягає у використанні цифрових технологій для зміни бізнес-процесів у компанії та надання нових можливостей для отримання додаткового доходу і перспектив розвитку суб’єктів підприємництва. Визначено, що діджиталізація є досить популярним і необхідним процесом переходу до нових бізнес-моделей у діяльності компаній. Розглянуто сутність категорії «Індустрія 4.0» і наведено основні технології та інструменти, які сприяють поступовому переходу до діджиталізації. Зазначено, що Індустрія 4.0 є частиною і провідним трендом Четвертої промислової революції. Досліджено, що перехід до Індустрії 4.0 із використанням цифрових інструментів є досить трендовим явищем, оскільки зазначені ключові технології, такі як IoT, Big Data, хмарні сервіси, штучний інтелект, сьогодні відіграють одну з ключових ролей у процесі діджиталізації діяльності компаній. Наведено основні рекомендації щодо адаптації бізнесу до цифрових перетворень. Розглянуто і представлено ключові напрями розвитку діджитал-технологій Індустрії 4.0. Зазначено галузі, які потребують цифрового перетворення і ті напрями бізнесу, які активно впроваджують діджитал-продукти у власну діяльність. Також з’ясовано, що використання процесів діджиталізації надає змогу компаніям оптимізувати наявні бізнес-моделі, отримати нові можливості для розвитку власного бізнесу, розширити сферу діяльності і мати інструментарій для підвищення власної ефективності та конкурентоспроможності. Ключові слова: цифрова трансформація, діджиталізація, цифрові технології, Індустрія 4.0. Формул: 0; табл.: 1; рис.: 2; бібл.: 16.