КОГНІТИВНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АКТИВІЗАЦІЇ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Остапенко, В.; Тищенко, В.; Рац, О.; Омельченко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розроблено та обґрунтовано необхідність визначення причинно-наслідкових зв’язків між концептами, які сприяють активізації якості вищої освіти. Брак мотивації для радикального реформування вищої освіти досі гальмують спроби використання успішного міжнародного досвіду процесу побудови повноцінної системи забезпечення якості надання освітніх послуг. Метою статті є розроблення моделі для виявлення причинно-наслідкових зв’язків між поняттями фінансово-економічної підтримки, які сприяють підвищенню якості вищої освіти. Сформовано систему концептів внутрішнього стану та макрооточення фінансового забезпечення, які чинять позитивний чи негативний вплив на активізацію вищої освіти. Побудовано нечітку когнітивну карту впливу фінансово-економічного забезпечення на підвищення якості вищої освіти. Шкали і критерії для надання якісної оцінки впливу концептів фінансово-економічного забезпечення активізації вищої освіти відповідно до введених лінгвістичних множин розраховано на основі методу трапецієвидних чисел. Визначено концептам внутрішнього стану і макрооточення для активізації вищої освіти. Доведено негативний вплив на рівень державних витрат на освіту та можливості доступу до ІКТ, що стримує перспективи розвитку і реалізації потенціалу учасників процесу вищої освіти. Визначено негативний вплив на якості вищої освіти на міграцію студентів на навчання за кордон, адже доступ до вищої освіти практично необмежений через суттєве державне замовлення і порівняно низьку вартість навчання на контрактній формі, а віддача від вищої освіти порівняно низька. Відповідно до результатів моделювання для активізації вищої освіти необхідно зосередити увагу на якісному складі викладачів, надавати можливості для розвитку, підвищення компетентностей, отримання більш високого рівня кваліфікації, що передбачає навчання в аспірантурі й докторантурі та отримання вчених звань. Наразі важливим пріоритетом європейської інноваційної системи є формування Європейського дослідницького простору. Саме тому виникає необхідність пошуку дієвих механізмів впливу на якість науково-інноваційної діяльності, що представлена кількістю публікацій / патентів / САТ, інвестиційних та інноваційних проєктів, грантів. Підтримка цих концептів надасть можливість розкрити науково-інноваційний потенціал, мати високий соціальний статус у суспільстві та дозволить підвищити якість наданих освітніх послуг. Ключові слова: вища освіта, когнітивне моделювання, фінансово-економічне забезпечення, консонанс і динсонанс, вплив на систему, концепти внутрішнього стану, концепти макрооточення. Формул: 9; рис.: 1; табл.: 5; бібл.: 11.