ДЕРЖАВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЯК СКЛАДНИКА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Александрова, О.; Косич, М.; Курман, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. На сучасному етапі соціально-економічного розвитку світу особливої актуальності набувають питання забезпечення національної безпеки та її державно-правового регулювання як на внутрішньому, так і на зовнішніх рівнях. Стан забезпечення національної безпеки у державі впливає на саме існування i розвиток людини, суспільства, держави. Важливу роль у цьому процесі відіграють виважена державна політика та ефективне правове регулювання. Основні положення правового забезпечення національної безпеки в Україні визначаються Конституцією України, Законом України «Про національну безпеку України», іншими нормативно-правовими і міжнародними актами. При цьому найбільш вагомим складником безпеки національної вбачається економічна безпека, що відбивається на усіх сферах життєдіяльності людини й суспільства у цілому. Економічна безпека є основою економічно дієвої держави та необхідною умовою її сталого розвитку. Розрізняють національний і міжнародний рівні економічної безпеки. Сьогодні на перший план для визначення рівня економічної безпеки виходять внутрішні загрози: нерівномірність економічного розвитку територій, занепад окремих галузей економіки, низький рівень життя населення тощо. Вивчення соціально-економічної стану в Україні засвідчує, що причини загроз економічній безпеці держави мають яскраво виражений регіональний характер. Для підтримки належного стану безпеки потрібно формувати цілісну систему заходів з максимізації макроекономічних показників діяльності держави, що, як наслідок, позитивно вплине й на стан соціально-економічних систем різних територіальних рівнів. Для досягнення належного рівня економічної безпеки доцільне запровадження системи організаційно-правових заходів, під якими слід розуміти комплекс дій економічного, правового, організаційно-управлінського характеру, що здійснюються компетентними органами державної влади і місцевого самоврядування шляхом використання різноманітних форм і методів державно-правового регулювання з метою гарантування прав людини і громадянина, зростання рівня та якості життя населення, сталого розвитку держави. Kлючові слова: економічна безпека, національна безпека, державно-правове регулювання, продовольча безпека, сталий розвиток. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 19.