ФАКТОРИ КОНСОЛІДАЦІЇ КАПІТАЛУ В БАНКІВСЬКОМУ СЕКТОРІ В УМОВАХ ІНДУСТРІЇ 4.0 ТА COVID-19 - Глущенко, Я.; Корогодова, О.; Моісеєнко, Т.; Сосновська, О.; Черненко, Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено дослідженню факторів консолідації капіталу в банківському секторі в умовах Індустрії 4.0 i складних світових умовах, пов’язаних iз глобальної пандемією викликаною COVID-19. Визначено, що процеси консолідації в банківській сфері особливо активізувались у ХХ століття. Поштовхом до цього стали: укрупнення промислового капіталу і розширення місткості глобальних ринків, зростання масштабів діяльності транснаціональних корпорацій, необхідність підвищення ринкової капіталізації банків для розширення потенціалу у сфері кредитування, загострення конкуренції на глобальному ринку банківських послуг. У процесі дослідження встановлено відповідність етапів розвитку банківського сектору до хвиль «операцій злиттів і поглинань» і «промислових революцій» (Індустрій 1.0 — 4.0). Обґрунтовано, що вплив Індустрії 4.0 в епоху COVID-19 дозволяє очікувати подальший ріст як кількості, так і вартості трансакцій у банківському секторі. Дослідивши процеси консолідації банків в умовах глобальної трансформації економічного розвитку, установлено, що основні фактори впливу Індустрії 4.0 та пандемії COVID-19 на процеси злиттів та поглинань у банківському секторі такі: вплив технологій, запровадження штучного інтелекту в процесах обслуговування клієнтів, розвиток необанків, віртуального банкінгу та підпорядкування цілей діяльності банківських установ суспільним цінностям. Зазначено, що в умовах активізації сучасних глобалізаційних процесів і науково-технічного прогресу спостерігається негативний вплив кризових явищ на досягнення бажаного економічного результату, тому з урахуванням особливостей процесів консолідації в банківському секторі варто враховувати низку факторів актуальної економічної динаміки, які будуть залежати від якості оцінки економічної ситуації в різні проміжки часу. З огляду на це були розглянуті численні методичні підходи до оцінки факторів впливу на економічні процеси, що відрізняються за якістю інформаційного забезпечення, алгоритмами проведення та математичною складністю. Методичний інструментарій визначено, як напрям подальших досліджень. У результаті дослідження авторам вдалося встановити, що для розуміння успішності процесів консолідації банківського капіталу потрібно мати певний критерій, що може демонструвати ступінь адаптації банківського сектору до факторів актуального економічного середовища. Отримані результати вказують на те, що таким критерієм варто обрати системну ефективність. Вважаємо, що в сучасному технологічному укладі актуальною концепцією управління діяльністю економічних суб’єктів буде саме «управління ефективністю», а не управління бізнесом у цілому чи його окремими бізнес-процесами. Ключові слова: банківський сектор, COVID-19, Індустрія 4.0, індустріальний розвиток, злиття і поглинання, консолідація. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 24.