ОСОБЛИВОСТІ ЗАЛУЧЕННЯ ДЖЕРЕЛ ІНВЕСТУВАННЯ В ІНФРАСТРУКТУРУ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ УКРАЇНИ - Вознюк, М.; Паньків, О.; Богів, Р. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розглянуто особливості залучення джерел інвестування в інфраструктуру енергозбереження України. Запропоновано розглядати інфраструктуру енергозбереження в розрізі таких її елементів, як інституції макро-, мезо- та мікрорівня разом з імплементованими заходами. До інституцій макрорівня запропоновано відносити світові, міжнародні та європейські організації (такі як Енергетичне Співтовариство, Світовий банк, ЄБРР, НЕФКО та ін.), що спільно з інституціями мезо- та мікрорівня впроваджують та реалізовують програми і стратегії задля оптимізації нераціонального використання енергетичних ресурсів. До інституцій мезорівня — державні агенства, міністерства, Кабінет Міністрів, Верховну Раду, Президента України, великі фінансові установи та інші до інституцій мікрорівня — сільські, селищні, міські ради та їхні виконавчі органи; районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ і міст; районні в містах ради та їхні виконавчі органи. Для вдосконалення форм і методів залучення джерел інвестування в інфраструктуру енергозбереження необхідним є проведення ґрунтовного аналізу щодо наявних заходів і програм, які здійснюються у країні сьогодні. Проведене дослідження імплементованих проєктів, стратегій і програм дало змогу визначити сильні та слабкі сторони кожного заходу, а також ділянки, що потребують подальшого доопрацювання. Зроблено висновки про те, що інвестиційний потенціал енергозбереження України є надзвичайно високим і передбачає заходи різноманітного характеру, а саме: від цільового направлення коштів для оновлення основних засобів установ до освітньої та просвітницької діяльності, пропагування заходів щодо раціонального використання ресурсів. Також, оскільки джерела інвестицій є досить широкодиверсифіковані географічно, можна стверджувати, що питання вітчизняного енергозбереження є актуальним на світовій і міжнародній арені. Ключові слова: енергозбереження, інвестування, інфраструктура енергозбереження, енергоефективність, Енергетичне Співтовариство, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 20.