СОЦІАЛЬНИЙ АУДИТ ВИТРАТ НА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ВНАСЛІДОК ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ НА СХОДІ УКРАЇНИ: НЕОБХІДНІСТЬ СЬОГОДЕННЯ - Гладій, І.; Кузнецова, С.; Дзюба , О.; Майстер , Л.; Говорко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Глобалізація економічного мислення ХXI століття призвела до усвідомлення того, що людські ресурси є вирішальними у процесі досягнення стійкості розвитку держави. Поява значної кількості внутрішньо переміщених осіб стала викликом для України, оскільки утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Саме тому питання необхідності побудови системи соціального аудиту витрат на внутрішньо переміщених осіб унаслідок збройного конфлікту на Сході України стає пріоритетним у напрямі оптимізації шляхів досягнення соціального консенсусу через ужиття узгоджених заходів з розвитку людських ресурсів. Стратегічна направленість соціального аудиту покликана стати важливим чинником практичної реалізації основних принципів соціального партнерства в регулюванні соціально-трудових відносин і побудови стратегії фінансового заохочення внутрішньо переміщених осіб унаслідок збройного конфлікту на Сході України. Проблемам і потребам внутрішньо переміщених осіб у своїх дослідженнях приділяли увагу багато дослідників. Питанням налагодження системи соціального аудиту присвячено роботи А. Любенка, В. Рисіна, В. Піхоцького, М. Буковинської, О. Гнатюка, Р. Пономаренко, С. Саченко, Ф. Фукуями та інших. Аналіз проведених досліджень науковців засвідчив, що переважно їхні праці не висвітлюють нагального питання, що постало в сучасних реаліях. Налагодженню ефективної системи аналізу чинників соціальних ризиків як підприємства, так і держави шляхом запровадження соціального аудиту не приділено належної уваги. Метою статті виступила об’єктивна необхідність у дослідженні закономірностей розподілу коштів загальної вартості пілотних проєктів між кількістю облікованих внутрішньо переміщених осіб та їхніх сімей на території України із застосуванням прийомів соціального аудиту як основи побудови стратегії фінансового заохочення внутрішньо переміщених осіб у процесі їхньої максимальної соціалізації на нових територіях. У дослідженні проведено аналіз коштів, виділених на реалізацію пілотних проєктів, які направлені на захист прав і законних інтересів осіб, що порушені внаслідок збройного конфлікту та/або тимчасової окупації частини території України. Проведено дослідження закономірностей розподілу коштів загальної вартості пілотних проєктів між кількістю облікованих внутрішньо переміщених осіб і сімей на території України. Виявлено, що збільшення кількості облікованих осіб не впливає на розподіл коштів між ними і це говорить про необхідність дослідження причин цих явищ, що в загальнодержавному масштабі може зробити соціальний аудит розподілу досліджуваних коштів. Доведено необхідність проведення соціального аудиту за принципом партисипативності. Проведення соціального аудиту витрат на внутрішньо переміщених осіб дозволить отримати об’єктивну інформацію про соціально-економічні відносини; виявити рівень соціальної напруженості та своєчасно вжити превентивні заходи; ефективно регулювати соціально-економічні відносини за допомогою соціального партнерства. Ключові слова: соціальний аудит, внутрішньо переміщені особи, витрати, громади, аналіз, принцип партисипативності, план соціального аудиту. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 5; бібл.: 19.