БАНКІНГ В ЕПОХУ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ: ЕФЕКТИВНІСТЬ СИСТЕМИ ПРОТИДІЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ КРИМІНАЛЬНИХ ДОХОДІВ - Лєонов, С.; Васильєва, T.; Миненко, С.; Доценко, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено проблемам розвитку системи протидії легалізації доходів, отриманих незаконним шляхом, в умовах цифровізації банківської діяльності. Розглянуто поняття ефективності системи протидії легалізації доходів, отриманих незаконним шляхом. Визначено доцільність застосування підходу корисності для моделювання ефективності системи протидії легалізації кримінальних доходів. Показником ефективності системи протидії легалізації кримінальних доходів було обрано частку направлених до суду обвинувальних актів у загальній кількості кримінальних правопорушень, за якими проводилось досудове розслідування у відповідний період. Першу альтернативу вибору — фокус на розвиток виявлення підозрілих фінансових операцій характеризує показник частки кримінальних правопорушень, за якими проводилось досудове розслідування, яка припадає на одне повідомлення про операцію, що було передане до Державної служби фінансового моніторингу. Другу альтернативу вибору — розвиток інноваційних технологій, характеризує показник Рівня діджиталізації економіки. Вхідними даними виступають отримані від Державної служби фінансового моніторингу України, Генеральної прокуратури України і Державної служби статистики України показники про рівень злочинності в Україні, роботу органів досудового розслідування, виявлені підозрілі фінансові операції та кількість абонентів мережі «Інтернет». На основі розрахованих коефіцієнтів автокореляції нульових різниць і визначенні їхньої статистичної значущості було обрано нелінійну функцію залежності між мікторами. За допомогою функції корисності Стоуна — Гірі, яка для обраних вхідних даних набула форми степеневої функції Кобба — Дугласа, було визначено ступінь реакції альтернативних підходів до підвищення ефективності системи протидії кримінальних доходів. Високий рівень еластичності має ступінь діджиталізації економіки. Тому для підвищення ефективності системи протидії легалізації кримінальних доходів потрібно розвивати інноваційні інформаційні технології у сфері FinTech. Ключові слова: банк, протидія легалізації кримінальних доходів, функція корисності Стоуна — Гірі, функція Кобба — Дугласа, ефективність протидії легалізації кримінальних доходів, діджиталізація економіки. Формул: 4; рис.: 5; табл.: 0; бібл.: 32.