МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ МОДЕЛІ ПРОСУВАННЯ «ЗЕЛЕНИХ» ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПОСЛУГ У КОНТЕКСТІ РОЗБУДОВИ «РОЗУМНИХ» ЕНЕРГЕТИЧНИХ МЕРЕЖ - Борисяк, О.; Брич, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Трансформація енергетичної сфери у напрямі розбудови сфери «зеленої» енергетики передбачає перехід до кліматично нейтрального розвитку економіки. За наявності запасів природних джерел енергії відстежується тенденція до зменшення їхнього використання в результаті збільшення частки споживання «зеленої» енергії, отриманої з відновлювальних джерел енергії (наприклад, сонця, вітру). З огляду на це зростає роль побудови ефективної управлінської моделі надання «зелених» енергетичних послуг. Запропоновано методичний підхід до оцінювання ефективності управлінської моделі просування «зелених» енергетичних послуг у контексті розбудови «розумних» енергетичних мереж, що ґрунтується на використанні оптимізаційних методів і моделей. В основі побудови ланцюга просування «зелених» енергетичних послуг закладено рейтингове оцінювання енергосервісних компаній, рівня діджиталізації бізнес-процесів підприємств і сформованості цифрових навичок у споживачів різних сегментів енергетичного ринку, а також кібернетичний підхід до визначення спроможності надання інноваційних енергетичних послуг. Для цього визначено особливості інтеграції штучного інтелекту в соціально-економічні процеси і побудови «розумних» енергетичних мереж. Проведено аналіз рівня використання цифрових технологій у просуванні «зелених» енергетичних послуг на енергетичному ринку України. З’ясовано визначення оптимізаційних критеріїв оцінювання ефективності управлінської моделі просування «зелених» енергетичних послуг. В основі визначення оптимізаційних критеріїв оцінювання управлінської моделі закладено отримання екологічного ефекту, що дозволило виокремити такі критерії, як максимізація показника декарбонізації навколишнього середовища і мінімізація витрат на енергоспоживання. Використання такого методичного підходу до оцінювання ефективності управлінської моделі просування «зелених» енергетичних послуг енергетичними компаніями сприятиме забезпеченню балансу між виробництвом, розподілом, постачанням «зеленої» енергії і раціональним споживанням енергії різними сегментами споживачів. Ключові слова: енергоефективність, енергозбереження, альтернативна енергетика, відновлювальні джерела енергії, «зелена» електроенергетика, енергетичні підприємства, декарбонізація. Формул: 10; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 19.