ОБҐРУНТУВАННЯ МЕЖІ ФІСКАЛЬНОГО ДОМІНУВАННЯ ДЛЯ ЕКОНОМІКИ, ЩО РОЗВИВАЄТЬСЯ - Швець, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Державний борг, зростання якого активізувалося в результаті частого перебігу економічних криз, займає рейтингові позиції в економічних дебатах. Існує нагальна потреба у проведенні ефективної економічної політики, націленої на розв’язання проблеми надмірного зростання державного боргу. Політика фіскального домінування, яка зазвичай використовується для сприяння відновленню та економічному зростанню, базується на принципах, що регламентують ступінь фіскальної експансії за умов пасивної монетарної акомодації. Зважаючи на існування дилеми між економічним зростанням і надмірним обсягом запозичень, урядовому менеджменту слід зосередитися на мобілізації найбільш ефективного інструменту фіскальної політики, результатом використання якого є досягнення найвищого мультиплікативного ефекту, не допускаючи перевищення граничного рівня боргу. Практика податково-бюджетного регулювання доводить, що таким інструментом є державні інвестиції. Мета написання статті — визначення величини фіскального мультиплікатора за інструментом державних інвестицій, продуктивне використання яких здатне забезпечити тривале економічне зростання без перевищення граничного рівня боргу на прикладі економіки, що розвивається. Для досягнення поставленої мети використано розроблену автором неокейнсіанську модель, вагомими ознаками якої, крім використання активної фіскальної і монетарної політики, є відносно висока питома вага нерікардівських домогосподарств, розмежування переваг між приватним і державним споживанням, низький рівень ефективності державних інвестицій та обґрунтовані рівні номінальних і реальних обмежень структурних компонентів. Отримане значення приведеної теперішньої вартості кумулятивного мультиплікатора державних інвестицій упродовж дворічної перспективи сягає в максимумі величини 2,0. Ефект мультиплікатора є достатньо високим, щоб компенсувати тимчасове зростання державного боргу, і забезпечує стійке економічне зростання в довготривалому періоді. Визначений рівень фіскального домінування контрастує з активною монетарною позицією і, серед іншого, має врівноважуватися належним рівнем ефективності і продуктивності державних інвестицій, а також обґрунтованим ступенем цінових обмежень. Ключові слова: фіскальна політика, монетарна політика, фіскально-монетарна взаємодія, фіскальне домінування, фіскальний мультиплікатор, DSGE-моделювання. Формул: 1; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 21.