УПРАВЛІННЯ ДОХОДАМИ I ПІДПРИЄМНИЦЬКОЮ АКТИВНІСТЮ НАСЕЛЕННЯ В КОНТЕКСТІ ДЕТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Ткачик, Л.; Замасло, O.; Kульчицький, М.; Maйовець, Є.; Maйовець, Я. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Тінізація економіки є значною перешкодою на шляху стабільного економічного розвитку держави і причиною погіршення інвестиційного клімату, а також дисбалансу економічних стимулів у національній економіці України. Метою статті є визначення факторів тінізації та детінізації економіки України у сферах доходів домогосподарств і ділової та інвестиційної активності населення, а також обґрунтування заходів щодо детінізації економічних процесів в Україні. На основі розрахунку коефіцієнта кореляції Фехнера виявлено взаємозв’язок між рівнем тіньової економіки України і показниками доходів домогосподарств і показниками розвитку малого та середнього бізнесу. У сфері доходів домогосподарств серед факторів, які мають визначальний вплив на рівень тіньової економіки, виявлено такі як: збільшення наявного доходу на душу населення (коефіцієнт кореляції -0,75), зміна частки заробітної плати в доходах домашніх господарств (коефіцієнт кореляції -0,75), рівень соціальних виплат населенню (коефіцієнт кореляції +0,5) і рівень зайнятості (коефіцієнт кореляції +0,75). У сфері підприємництва найбільш значущими факторами, які визначають рівень тіньової економіки, є зміна обсягу продажів малого і середнього бізнесу (коефіцієнт кореляції -0,75), а також зміна фінансового результату малих підприємств (функціональна зворотна залежність). Зважаючи на результати кореляційного аналізу, в Україні з метою зниження рівня тіньової економіки потрібно збільшити доходи населення, стимулювати їхню інвестиційну та підприємницьку діяльність, зокрема лібералізувати податкову політику для малого і середнього бізнесу. Особливу увагу слід приділити розвиткові малого бізнесу, зокрема змінити підходи до регулятивної політики у сфері малого підприємництва, максимально спростити організаційні процедури, пов’язані з веденням бізнесу, і забезпечити доступність кредитування. Ключові слова: тіньова економіка, податкова політика, малий бізнес, середній бізнес, підприємницька активність. Формул: 1; рис.: 9; табл.: 8; бібл.: 21.