ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ ТА МОДЕЛЮВАННЯ АКТИВІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ - Тищенко, В.; Шаповалова, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розглядається актуальне питання активізації інноваційної діяльності малих і середніх підприємств. У ході дослідження було виділено структуру інноваційної діяльності підприємства на підсистеми: «Інноваційна активність», «Виробничо-господарська діяльність» і «Державна підтримка та фінансове забезпечення». Використано такі наукові економічно-математичні методи, як апріорне ранжування, лінгвістичний аналіз та когнітивне моделювання для виявлення і графічного зображення причинно-наслідкових зв’язків відповідної системи. Проведено апріорне ранжування дозволило виділити показники, які з позицій науковців доцільно використовувати у процесі аналізу підсистем. У результаті визначено причинно-наслідкові зв’язки між показниками підсистем інноваційної діяльності малих і середніх підприємств та відокремлено показники, які справляють найбільший вплив. Відповідно до результатів моделювання для активізації інноваційної діяльності малих і середніх підприємств варто зосередити увагу на ефективності наявної інфраструктури підтримки малих та середніх підприємств, вивчити попит і пропозицію на ринку послуг для розвитку бізнесу, що дозволить забезпечити відповідність послуг у сфері послуг для розвитку бізнесу фактичним потребам малих і середніх підприємств. На основі аналізу отриманих співвідношень консонансу, негативного і позитивного впливу можна обрати прийнятну стратегію, що сприятиме підвищенню активізації інноваційних процесів малих і середніх підприємств. Ключові слова: інноваційна діяльність, виробничо-господарська діяльність, малі та середні підприємства, підтримка МСП, розвиток бізнесу. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 6; бібл.: 17.