ФІНАНСУВАННЯ АПК У КОНТЕКСТІ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ - Содома, Р.; Брух, О.; Шматковська, Т.; Вавдіюк, Н.; Білоченко, А.; Купира, М.; Бережницька, Г. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
П Анотація. Проаналізовано ситуацію на ринку банківського кредитування сільськогосподарських підприємств. Установлено ключові причини низької ефективності чинного механізму кредитування банками агропромислового сектору. Виявлено ключові недоліки в системі фінансування підприємств агропромислового комплексу. Розглянуто інвестиційну привабливість в Україні та конкретизовано в динаміці по областях. Проаналізовано обсяги фінансування діяльності підприємств АПК в Україні за джерелами надходження. Доведено, що ефективне фінансування відкриває широкі можливості для розвитку підприємств аграрного сектору. У дослідженні використано загальнонаукові та конкретні економічні методи, а також базовий дослідницький підхід, який дозволив визначити економічну природу фінансового сектору і сферу фінансування аграрних підприємств. Запропоновано фінансові інструменти аграрного підприємства, використання яких сприятиме досягненню європейських стандартів. Внесено науково обґрунтовані рекомендації щодо напрямів застосування в Україні міжнародного досвіду стимулювання фінансової діяльності суб’єктів агропромислового комплексу. У розвинутих країнах для підтримки фінансової діяльності в агропромисловому комплексі використовується багатий арсенал інструментів підтримки. Подано перелік найбільш розповсюджених інструментів такої підтримки, що застосовуються в розвинутих країнах. Зазначено, що розв’язання проблем фінансового забезпечення розвитку агропромислового комплексу доцільно здійснювати на основі вивчення, узагальнення i врахування кращого міжнародного досвіду. Досліджено світовий досвід фінансування аграрного сектору економіки та особливості розподілу державних субвенцій на розвиток сільськогосподарського виробництва. Наукова новизна отриманих результатів представлена сукупністю теоретичних і практичних аспектів дослідження, а саме пропозиціями щодо сучасного стану кредитування АПК і рекомендаціями щодо використання нових фінансових інструментів у контексті імплементації міжнародного досвіду. Ключові слова: кредитування, фінансовий сектор, агропромисловий комплекс, міжнародний досвід. Формул: 0; рис.: 5; табл.: 2; бібл.: 16.