ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВИКЛИКИ ОФШОРНОЇ ЕКОНОМІКИ: ТЕМАТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ УКРАЇНИ - Столярчук, Я.; Токар, В.; Туролєв, Г.; Водянка, Л.; Штерма, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Мета статті полягає в розкритті сутності офшорних інструментів, що використовуються для виведення капіталу з України, а також пропонуванні заходів, які повинні бути вжиті українською владою для поліпшення поточної ситуації. Застосовано порівняльний аналіз, щоб виявити розбіжності в даних Державної служби статистики України та Євростату стосовно експортно-імпортних операцій між Україною та ЄС, для визначення обсягів ухилення та уникнення сплати податків в Україні. Зазначається, що динамічна інтернаціоналізація фінансово-економічних операцій суб’єктів господарювання України протягом останніх десятиліть мала негативні наслідки для національного добробуту через маневрування капіталом між пов’язаними підрозділами за допомогою трансфертного ціноутворення і посилення їхньоїофшоризації за допомогою транскордонного руху товарів, послуг і факторів виробництва, що призводить до зменшення податкових надходжень, збільшення масштабів транскордонного відпливу капіталу, посилення стратегічного контролю зарубіжних країн над виробничими потужностями України, а також суттєвого підриву національної податкової безпеки, макроекономічної та соціальної рівноваги. Таким чином, українські регуляторні органи повинні вживати заходів, спрямованих на деофшоризацію підприємницької діяльності, структурну модернізацію національної економіки, динамізацію макроекономічного зростання, регулювання інфляції та збільшення обсягів прямих іноземних інвестицій в Україну. Ключові слова: транснаціональні компанії, офшори, офшорні фінансові центри, офшоризація, уникнення сплати податків, ухилення від сплати податків, податковий притулок, Україна. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 6; бібл.: 49.