ОПТИМІЗАЦІЯ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ НА ОСНОВІ ТЕОРІЇ ПОКОЛІНЬ - Кліпкова, О.; Козьмук, Н.; Цебенко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Акцентовано увагу на пропозиції агрегованого підходу управління персоналом як найважливішого фактору забезпечення успіху діяльності підприємницьких структур. Метою дослідження є формування структурної моделі управління персоналом на основі застосування тривимірного підходу «працівник — підприємство — зовнішні умови» і теорії поколінь та векторної системи аспектів етичних проблем у бізнесі. У процесі дослідження виявлено причинно-наслідковий зв’язок між поведінковими ознаками представників покоління за інструментарієм управління персоналом, в аспекті певного стану ринкової кон’юнктури, стадією ділового циклу і рівнем сприйняття постулатів корпоративної структури підприємства, сформовано мережеву модель співвідношення працівника і засобів виробництва на основі імплементації зарубіжних методик управління персоналом, запропоновано векторну систему аспектів етичних проблем у бізнесі, що забезпечить упровадження на підприємстві принципів етичної поведінки та універсальної моралі. Застосовано метод економічного експерименту — для формування тривимірної моделі системи управління персоналом; наукової абстракції — при визначенні основних факторів формування моделі; діалектики — при визначенні векторів етичних проблем у бізнесі; порівняння — при дослідженні зарубіжного досвіду управління персоналом; аналізу і синтезу — при формуванні засад нової парадигми управління персоналом на основі теорії поколінь; графічний — при створенні мережевої та векторної систем; статистичний — при виявленні країн, що визначаються передовими результатами впровадження прогресивних і людиноорієнтованих методик управління персоналом. Результатом досліджень є створення структурної узагальненої моделі управління персоналом, що забезпечить високу ефективність застосування методів управління у змінних умовах зовнішнього середовища на основі врахування особистісного підходу до працівника як представника певного покоління. Подальші дослідження полягатимуть у конкретизації кожної точки тривимірної моделі у визначеній системі координат, метою використання певної теорії лідерства і принципів командної роботи з метою ефективного управління персоналом підприємства. Ключові слова: персонал підприємства, теорія поколінь, інструментарій управління персоналом, корпоративна культура. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 3; бібл.: 22.