ЕКОЛОГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОСТІ МОРСЬКОГО ПОРТУ - Барський, І.; Макаренко , М.; Гусаков , С.; Калініна , А.; Устинов , Р. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Доведено значення екологічного менеджменту для забезпечення сталого розвитку порту. На основі опрацювання академічної літератури виділено чинники зовнішнього і внутрішнього середовища, що зумовлюють потребу розвитку екологічного менеджменту. Запропоновано узагальнену модель системи екологічного менеджменту і підкреслено необхідність введення раціональної системи менеджменту на всіх рівнях управління порту. Підкреслено, що проблема розроблення системи еколого-економічної моделі управління й ухвалення рішень вимагає використання теорії і методів сучасних інформаційних технологій, а також методів адаптивного та інтелектуального управління технологічними процесами порту в реальному масштабі часу на базі комплексу технолого-економічних та екологічних критеріїв. Запропоновано загальний принцип формування комбінованих критеріїв управління за всіма рівнями ієрархії відповідно до декомпозиції структури системи управління виробничою функцією і при обліку як економічних, так і екологічних параметрів. Розроблений загальносистемний узагальнений технолого-економічний та екологічний критерій управління й ухвалення рішень, що включає як якісні, і кількісні характеристики послуг, так і екологічні параметри забруднювачів. Для всіх технологічних і транспортних процесів одержані локальні критерії управління, відповідні загальносистемному критерію за спостереженнями технологічних та екологічних параметрів. Розроблено варіанти критеріїв оперативного управління операційною функцією порту. Підкреслено, що конкретний вибір критерію якості визначається багатьма чинниками, як щодо специфіки завдання, що вирішується, характером і складністю об’єкта, простотою і реалізованістю запропонованих алгоритмів. Для вибору відповідного критерію наведено відповідні принципи. Сформульовано концепцію екологічного управління операційною функцією порту. Ключові слова: екологічний менеджмент, екологічні критерії, морський порт, система управління, принципи управління. Формул: 29; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 24.