ЕКОНОМІЧНІ, ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ У КОНТЕКСТІ ІДЕЙ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Шанскова, Т.; Коновальчук , І.; Рудницька , Н.; Колесник , Н.; Максимець , С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проаналізовано тенденції у зміні ключових компетенцій, яких потребує ринок праці. Вказано, що ці зміни зумовлюють нові компетенції, які мають бути сформовані у вихованців школи, що, у свою чергу, змінює вимоги до компетенцій учителя. Досліджено напрями економічних реформ української школи і вказано, що ці реформи будуть призводити до збільшення вимог до вчителя початкових класів і зростання рівня контролю за його діяльністю від громад, кошти яких будуть спрямовані на фінансування навчальних закладів кожної громади. Тому як пріоритетний напрям реформування української школи було запропоновано системний підхід у підготовці майбутнього вчителя, деталізовано напрями переоцінки компонентів цього підходу, вмісту компонентів та окреслено основі вимоги до складових компетентності вчителя початкових класів. Доведено, що психолого-педагогічні засади підготовки вчителя початкових класів і набування ним професійної компетентності є сукупністю взаємопов’язаних компонентів навчально-виховного процесу, які формують потребу вдосконалення та інтересу до професії; стимулюють виховання особистості. Вказано не тільки на важливість знань і навичок, а й якостей, які забезпечать ефективний педагогічний процес; сформують належну самооцінку вчителя та його об’єктивну оцінку учнів. Також досліджено негативні чинники, які можуть знизити ефективність комплексних психолого-педагогічних засад підготовки майбутнього вчителя. Вказано, що ключовою передумовою вказаних засад має бути формування вчителя як людини, яка любить дітей, радіє спілкуванню і дружбі з ними, уміє розділити їхні радощі й негаразди і не забуває, як сама була дитиною. Розглянуто систему методичних підходів підготовки вчителів і вказано, що вона повинна мати на меті формування в майбутнього педагога прагнення інноваційної педагогічної роботи як основи його самореалізації. Проведено оцінку структури методичних підходів у сучасних умовах і вказано на її швидкоплинність. Тобто методичні підходи — це лише інструменти в роботі педагога, а постійний пошук педагогічних інновацій за бажання вдосконалення дозволить йому обрати правильні інструменти із запропонованого йому набору. Результати проведеного дослідження і розроблені пропозиції дозволять збільшити ефективність реформування нової української школи. Ключові слова: компетенції, системний підхід, реформа освіти, професійна підготовка, майбутні вчителі початкових класів. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 2; бібл.: 20.