СИСТЕМА РАННЬОГО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЩОДО ЗОВНІШНЬОЇ СТІЙКОСТІ ЕКОНОМІКИ (НА ПРИКЛАДІ УКРАЇНИ) - Баженова, О.; Чорнодід, І.; Ярмоленко, Ю.; Голубєв, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розроблено систему раннього попередження, яка дозволяє здійснювати моніторинг зовнішньої стійкості економіки внаслідок впливу зовнішніх економічних шоків. З цією метою було проведено аналіз запропонованої системи показників зовнішньої стійкості економіки на прикладі України. Він включає статистичний аналіз системи показників зовнішньої стійкості економіки, імовірнісну оцінку їхньої динаміки внаслідок впливу зовнішньоекономічних шоків. Крім того, аналіз показників зовнішньої стійкості економіки охоплює перевірку їхньої волатильності, стабільності та мінливості відносно ВВП, що полягає в розрахунку середньоквадратичного відхилення для тестування волатильності, автокореляції — для перевірки стабільності показника та кореляції між його величиною і темпами зростання ВВП для вимірювання мінливості щодо результатів функціонування економіки. Розрахунки порогових процентилів для показників зовнішньої стійкості економіки України, відношень «шум — сигнал» та ймовірностей виникнення нестійких зовнішніх збурень базуються на сигнальному підході. Аналіз показників зовнішньої стійкості економіки України засвідчив, що більшість показників є мінливими щодо своїх середніх значень. Показано, що більшість показників зовнішньої стійкості економіки України є ациклічними, оскільки вони слабко корелюють із темпами зростання ВВП, хоча їхні поворотні точки в багатьох випадках збігаються. Проциклічними показниками є відношення резервних активів до «широких грошей», відношення чистих іноземних активів до ВВП, середня процентна ставка за зовнішніми державними зобов’язаннями, антициклічними показниками виявилися такі індикатори, як відношення резервних активів до короткострокового зовнішнього боргу, частка зовнішній державний борг, деномінований в іноземній валюті, до загальної суми зовнішніх державних зобов’язань (крім СПЗ). Ключові слова: зовнішня стійкість економіки, система раннього попередження зовнішньої стійкості, зовнішньоекономічні шоки, стійкість боргу, соціальна та ринкова ефективність. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 24.