МІЖНАРОДНІ ТА НАЦІОНАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Ярмол, Л.; Цебенко , С.; Андрусяк , І.; Ковальчук , О.; Марковський , В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Актуальні питання міжнародних і національних гарантій економічної безпеки та окремих пропозицій щодо їх удосконалення окреслюють напрацювання, викладені в цій статті. Констатовано, що економічна безпека є однією з найважливіших складових національної безпеки України і становить її матеріальну основу. Сформульовано поняття економічної безпеки та виокремлено її складові. Проаналізовано основні міжнародні гарантії економічної безпеки. Констатовано, що згідно із основними міжнародними документами гарантування державою соціальних, економічних прав, економічної безпеки зокрема, здійснюється поступово, у максимальних межах наявних ресурсів. Стверджено, що ефективною гарантією захисту економічних, соціальних та інших прав громадян України, економічної безпеки держави є практика Європейського суду з прав людини. Охарактеризовано основні національні гарантії забезпечення економічної безпеки України. З метою ефективнішого гарантування економічної безпеки сформульовано пропозицію щодо ухвалення Закону України «Про економічну безпеку України», у якому повинні бути чітко визначені її поняття, складові, принципи забезпечення тощо. Виокремлено основні загрози для економічної безпеки України. Стверджено, що на сучасному етапі розвитку України найбільшою загрозою для економічної безпеки України є збройний напад Російської Федерації та тимчасова окупація частини території України. Сформульовано пропозиції щодо здійснення Україною заходів для ефективнішого гарантування економічної безпеки (забезпечення функціонування економіки на принципах законності, верховенства права, стабільності, свободи підприємницької діяльності, пріоритетності національних інтересів України; припинення збройної агресії Російської Федерації проти України та повернення тимчасово окупованої частини території України; реальне та максимальне забезпечення соціальних, економічних прав громадян; удосконалення механізмів виведення економіки з тіньової сфери; усунення корупції в економічній та інших сферах суспільного життя та ін.). Ключові слова: економічна безпека України, гарантії, економіка, держава, економічні і соціальні права, міжнародні документи. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 20.