ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ У ДЕРЖАВНОМУ СТРАТЕГІЧНОМУ РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ I МІСТ УКРАЇНИ - Файвішенко , Д.; Шпак, Ю.; Мельніченко , О.; Самойленко , Л.; Псюк , М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено особливості державної регіональної політики України та фінансово-кредитні механізми її реалізації за 2016—2019 роки. Мета статті — визначити можливості використання різних фінансових інструментів у державному стратегічному розвитку регіонів i міст в умовах реалізації інтеграційної стратегії управління регіональним розвитком України. Методологічною базою дослідження є проєкти міжнародної технічної допомоги, статистична інформація Міністерства розвитку громад та територій України, проєктів регіонального розвитку, Державного комітету статистики України, стратегії та стратегічні плани розвитку міст. Досліджено нормативно-правову основу реалізації державної регіональної політики в Україні. Виділено моделі фінансування регіонального політики залежно від провідної ролі суб’єктів регіонального розвитку та переважання зовнішніх чи місцевих ресурсів для нових ініціатив (модель «розвиток зверху», «розвиток ззовні», «розвиток зсередини»). Досліджено фінансові інструменти, які застосовують для реалізації стратегічного плану розвитку регіону і міста (бюджетні, інвестиційні, кредитні, грантові). Узагальнено проєкти і програми, що реалізуються в Україні у сфері децентралізації та регіональної політики. Досліджено практику використання фінансових інструментів державного стратегічного розвитку на прикладі міст Центральної та Східної України (м. Дніпро, м. Запоріжжя, м. Харків, м. Кривий Ріг, м. Полтава). Доведено, що ресурси державного бюджету є головним джерелом фінансування інфраструктурних інвестицій регіону і міста. Виділено проблеми реалізації регіональних стратегій: недієвість наявних механізмів та інструментів реалізації стратегії, відсутність чіткого взаємозв’язку між бюджетним і стратегічним плануванням, недостатній обсяг фінансування та його непрогнозованість, незабезпеченість регіональних стратегій розвитку відповідними фінансовими ресурсами. Визначено напрями вдосконалення державного регіонального розвитку: розширення міжнародних і регіональних відносин, інтенсифікація надходжень у місто (зовнішні і внутрішні інвестиції), формування інвестиційного позитивного іміджу, розвиток державно-приватного партнерства, поширення політики корпоративної соціальної відповідальності. Ключові слова: фінансові інструменти, державна регіональна політика, стратегія розвитку регіону, проекти. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 3; бібл.: 14.