ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ І ВИКЛИКИ АДАПТАЦІЙНОГО КОНТРОЛЮ - Михайлюк, Г.; Рустамзаде , A.; Бахішов , А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Останнім часом ми все більше чуємо про цифровізацію і пов’язані з нею процеси у всьому світі. Іншими словами, діджиталізація стала важливою частиною сучасних тенденцій. Висвітлено і проаналізовано основні аспекти цифровізації, цифрової трансформації та їхній вплив на фінансові послуги банків. З’ясовано, що банки змінюють свої підходи до фінансових послуг, бізнес-моделей і стратегій відповідно до нових вимог. Крім того, йдеться про початок нової цифрової ери на фінансових ринках і необхідність регулятора застосувати нові підходи протягом свого існування. Було розглянуто формування реальності регуляторів, що працюють із більш широкими компаніями та сферами; важливість широкого використання цифрових можливостей з метою якомога ефективнішого функціонування. Зроблено висновок, що наглядові органи повинні бути зацікавлені в технологічному розвитку; брати на себе ініціативу в його застосуванні; ураховувати можливі тенденції розвитку, нові правила щодо фінансових установ, а також великих технологічних компаній. Досліджено заходи і нововведення, ужиті європейськими регуляторними органами. Основну увагу приділено досвіду Азербайджану, зокрема крокам, здійсненими державою при переході до цифровізації; новелам, що започатковані органом фінансового нагляду; рекомендаціям і необхідним змінам, запровадження яких стало нагальним для успішного розвитку сучасної держави; загальним напрямам політики Європейського центрального Банку, визначеної національними регуляторними органами. Обговорено безсумнівні позитивні переваги застосування нових технологічних рішень, проте застережено, що в умовах сучасного технологічного розвитку можуть виникнути сприятливі умови щодо приховування низки злочинних дій: відмивання грошей, тероризм, шахрайство та ухилення від сплати податків. Ключові слова: цифровізація, цифрова трансформація, фінансовий нагляд, цифрові фінанси, фінансова стабільність, фінансові послуги, управління ризиками. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 27.