ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ТРАНСПОРТУ - Клименко , М.; Базиль, Л.; Орлов , В.; Рулевська , Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою статті є вивчення економічних передумов розвитку екологічної культури майбутніх фахівців сфери транспорту та аналіз зарубіжного досвіду екологічної освіти учнівської молоді задля адаптування її кращих практик до українських реалій і продуктивного використання досягнень у процесі підготовки майбутніх фахівців у сфері транспорту. Теоретичне значення статті полягає у визначенні економічних передумов розвитку екологічної культури майбутніх фахівців сфери транспорту, узагальненні результатів теоретико-порівняльного аналізу екологічної освіти зарубіжних країн, установленні можливостей адаптування кращих європейських практик в освітній контексті українських реалій, пов’язаних із професійної підготовкою майбутніх фахівців сфери транспорту; визначенні передумов формування екологічної культури здобувачів професійної фахової передвищої та вищої освіти; осмисленні викликів, що постають перед сферою професійної освіти і навчання у країнах світу, на вирішення яких спрямована екологізація освіти. Практичне значення статті полягає в тому, що на основі вивчення зарубіжного досвіду запропоновано рекомендації щодо запровадження зарубіжного досвіду формування екологічної культури майбутніх фахівців сфери транспорту в Україні. У ході виконаного дослідження встановлено, що стан екологічної свідомості суспільства безпосередньо залежить від економічних передумов розвитку екологічної культури майбутніх фахівців у різних галузях промислового виробництва, ставлення держави до розвитку екологічної культури кожного громадянина. Рівень екологічної культури суспільства позиціоновано одним із визначальних факторів економічного розвитку держави, здоров’я нації, єдності позицій щодо збереження природного середовища, запобігання її забруднень шкідливими відходами виробництва і побуту. У результаті дослідження доведено, що екологічна освіта покликана забезпечити майбутніх фахівців науковими знаннями про взаємозв’язок природи і суспільства, допомогти зрозуміти багатогранне значення природи для суспільства в цілому і кожної людини зокрема, сформувати розуміння, що природа — це першооснова існування людини, а людина — частина природи, виховати свідоме й бережливе ставлення до неї, почуття відповідальності за навколишнє природне середовище, розвивати творчу активність щодо ефективного використання, відновлення й охорони навколишнього середовища. Ключові слова: екологічна культура, економічна культура, професійна освіта, вища освіта, зарубіжний досвід, транспортна галузь, зелена економіка. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 13.