КОРПОРАТИВНА КУЛЬТУРА КОМПАНІЙ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Голуб, Р.; Ігнатьєва, І.; Сербенівська, A.; Сидоренко, T. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. У сучасних економічних умовах підприємства функціонують і роз-виваються як складний організм, життєвий потенціал якого забезпечує корпоративна культура. Корпоративна культура зумовлює не тільки відмінність між організаціями, а й визначає успіх їх функціонування і виживання в умовах трансформацій. Успішна діяльність підприємства також вимагає міцного підґрунтя в матеріальних, фінансових і людських ресурсах, проте без чітко налагодженої корпоративного культури організація не зможе вижити в сучасних складних умовах. У зазначеному аспекті важливу роль відіграють не лише підходи діагностики корпоративної культури, над розробленням яких працювали відомі вчені, а й практична адаптація зміни корпоративної культури у практику бізнесу. Серед найбільш значних результатів цих досліджень варто виділити метод клінічного дослідження Е. Шейна, метод діагностики корпоративної культури організації, запропонований К. Камероном і Р. Куінном, і певною мірою систему показників діагностики та стратегічного управління компанією, запропоновану Д. Нортоном і Р. Капланом та іншими. Методологічною основою дослідження є система загальнонаукових і спеціальних методів, що дозволило дослідити вплив феномену лідерського потенціалу на корпоративну культуру. Проведене дослідження базувалося на використанні: методу порівняння, узагальнення — для уточнення та формалізації сутності поняття, кореляційно-регресійного аналізу — для побудови багатофакторних регресійних моделей, розрахунку прогнозних значень інтегральних показників лідерського потенціалу в кожній підсистемі, оптимізації підсистем, визначення ступеня впливу лідерського потенціалу на тип корпоративної культури; графоаналітичного методу — для надання наочності матеріалу та схематичності зображення низки теоретичних і практичних положень дослідження. Для проведення комплексного аналізу застосовувалися методи комп’ютерного оброблення, аналізу і відображення інформації за допомогою програм Microsoft Excel, STATISTICA. Інформаційною базою є офіційні публікації міжнародних організацій, експертні оцінки рейтингових агентств, монографічна література, фундаментальні наукові розробки вітчизняних і зарубіжних авторів, матеріали наукових конференцій, вітчизняні і зарубіжні публікації, електронні ресурси мережі «Інтернет», тощо. Ключові слова: корпоративна культура, лідерський потенціал, діагностика корпоративної культури. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 3; бібл.: 10.