ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЙ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ - Лойко, В.; Братко, М.; Бобров, Є.; Войцещук, А.; Маляр, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. В умовах переходу від лінійної моделі економіки до циркулярної питання поводження з відходами і перспектив розвитку технологій циркулярної економіки є актуальним і потребує додаткового вивчення. Досліджено необхідність і переваги впровадження моделі циркулярної економіки для подальшого ефективного розвитку національної економіки. Проаналізовано динаміку обсягів утворення і поводження з відходами на території України за період 2010—2019 рр. Виявлено негативні тенденції зростання утворених відходів за досліджуваний період на 4,49 % і зниження обсягів утилізації відходів на 25,86 %. Проведено аналіз динаміки обсягів утворення відходів за класами небезпеки на території України за період 2010—2019 рр., який дозволив зробити висновок про позитивну тенденцію зменшення обсягів утворення таких відходів у 2,51 раза. Проаналізовано динаміку обсягів утворення відходів за видами економічної діяльності підприємств і в домогосподарствах за період 2010—2019 рр. Зроблено висновок, що найбільш суттєве зростання обсягів утворення відходів на 12,41 % відбулось у добувній промисловості та розробленні кар’єрів. Проаналізовано динаміку витрат на охорону навколишнього природного середовища в Україні за видами економічної діяльності за період 2010—2019 рр., що надало можливість виділити найбільш витратні види економічної діяльності. Запропоновано класифікацію технологій циркулярної економіки, у межах якої виділено технології, які націлені на переробку вже накопичених промислових і побутових відходів, технології, які націлені на зменшення токсичного навантаження на навколишнє середовище та технології екодизайну. Виходячи із ситуації поводження з відходами, яка склалася на території України, запропоновано першочергову увагу приділити розробленню та впровадженню технології, які націлені на переробку вже накопичених промислових і побутових відходів. Ключові слова: поводження з відходами, лінійна економіка, циркулярна економіка, безвідхідні технології, стан, розвиток, перспективи. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 6; бібл.: 28.