ОЦІНКА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Сіренко, Н.; Лункіна, T.; Бурковська, A.; Мікуляк, К. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Зазначено, що фінансово-економічна безпека суб’єктів аграрного сектору направлена на забезпечення достатнього рівня ефективності фінансово-економічної діяльності; захищеність від зовнішніх і внутрішніх небезпек, поліпшення фінансової стійкості та стабільності. Установлено, що одним із напрямів розв’язання цих проблем є застосування сучасних підходів до визначення рівня фінансово-економічної безпеки суб’єктів аграрного сектору з метою виявлення найбільш суттєвих загроз, а також застосування сучасних підходів до підвищення рівня фінансово-економічної безпеки суб’єктів аграрного сектору економіки України. Виявлено, що фінансова безпека країни прямо пропорційно впливає на фінансово-економічну безпеку аграрного сектору національної економіки, наявність проблем якої перешкоджає суб’єктам аграрного сектору отримувати бажаний економічний ефект. Визначено базові елементи фінансово-економічної безпеки суб’єктів аграрного сектору: забезпеченість фінансовими ресурсами, фінансова стійкість (платоспроможність), рентабельність операційної діяльності, результативність фінансово-господарської діяльності, можливість і вартість залучення зовнішніх фінансових ресурсів. Здійснено оцінку показників рівня фінансово-економічної безпеки сільськогосподарських підприємств Миколаївської області та розроблено модель факторів впливу на результативний показник – рентабельність операційної діяльності. Застосовано загальнонаукові та специфічні методи наукового пізнання – при дослідженні теоретичних, методологічних і методичних питань фінансово-економічної безпеки суб’єктів аграрного сектору; монографічний, причинно-наслідкових зв’язків, логічного моделювання – при визначенні показників оцінки рівня фінансово-економічної безпеки суб’єктів аграрного сектору; метод динамічного аналізу – з метою здійснення оцінки темпів економічного зростання основних показників діяльності суб’єктів аграрного сектору, ураховуючи динаміку їхніх змін; розрахунково-конструктивний, графічний – при оцінці рівня фінансово-економічної безпеки. Доведено, що фінансово-економічна безпека аграрного сектору направлена на забезпечення достатнього рівня ефективності фінансово-економічної діяльності, захищеність від зовнішніх і внутрішніх небезпек, а також створення передумов для розвитку в довгостроковому періоді, зважаючи на виклики сьогодення. Ключові слова: аграрний сектор, фінансова безпека, фінансово-економічна безпека, показники, підходи. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 6; бібл.: 13.