МОДЕЛЮВАННЯ ЗАХИЩЕНОСТІ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ПІДПРИЄМСТВА ПІД ЧАС СТВОРЕННЯ І ТРАНСФЕРУ ЦІННОСТІ ДЛЯ СТЕЙКХОЛДЕРІВ - Краснокутська, Н.; Коптєва, Г. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Моделювання захищеності бізнес-процесів підприємства набуває важливості через значну кількість його трансакцій, у результаті яких можливі фінансові, матеріальні, інформаційні втрати, а також репутаційні ризики через втрату довіри ключових стейкхолдерів, інтереси яких залишаються незадоволеними. За таких умов метою дослідження стало обґрунтування напрямів і розроблення методичного підходу до моделювання захищеності бізнес-процесів підприємства за їхніми основними типами з урахуванням реалізації інтересів стейкхолдерів, які отримують цінність від взаємодії з підприємством. Об’єктом дослідження визначено основні, допоміжні, управлінські бізнес-процеси і бізнес-процеси розвитку, а також результати (створена цінність), які отримують ключові стейкхолдери на виході цих процесів. За результатами дослідження визначено критерії, за якими моделюється стан захищеності бізнес-процесів підприємства, до складу яких включено ефективність, результативність і якість (задоволеність споживача результату процесу — отримувача цінності). Для кожного критеріюі типу бізнес-процесів (основні, допоміжні, управлінські та розвитку) розроблено систему показників оцінки їхньої захищеності під час створенняі трансферу цінності для стейкхолдерів (споживачів, менеджменту, власників, персоналу, інвесторів, громади). Перевагою запропонованої системи є доступність інформації (усі вхідні дані формуються на основі звітності підприємств) і релевантність отриманого на виході процесу результату економічним, соціальним або екологічним інтересам стейкхолдерів. З використанням методу нечітких множин розроблено карту ідентифікації стану захищеності основних, допоміжних, управлінських бізнес-процесів і бізнес-процесів розвитку, яка дає можливість використовувати широкий діапазон характеристик бізнес-процесів і лінгвістичних змінних для їхнього опису (від «катастрофічного» стану до «дуже доброго») і дозволяє моделювати варіанти зміни стратегії підприємства з метою уникнення ризику порушення балансу економічних, соціальних та екологічних інтересів його стейкхолдерів. Ключові слова: бізнес-процес, моделювання, захищеність бізнес-процесів, критерії захищеності, стейкхолдери, інтереси, цінність. Формул: 3; рис.: 2; табл.: 5; бібл.: 20.