ТЕОРЕТИЧНА КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ БАНКІВСЬКОГО РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ - Кузьмак, O.; Кузьмак, O.; Білик, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено теоретичні аспекти банківського ризик-менеджменту, виокремлено його мету, об’єкти, суб’єкти і переваги. Ефективний банківський ризик-менеджмент варто розглядати сьогодні як одне з першочергових завдань банківських установ у реалізації стратегії їхнього розвитку. З проведеного дослідження теоретичної концептуалізації ризик-менеджменту можемо вважати його порівняно новим напрямом наукового вчення, саме тому теоретичні та методологічні розробки в цій сфері мають беззаперечну актуальність. З метою вирішення цього завдання запропоновано розрізняти поняття «управління банківськими ризиками» і «банківський ризик-менеджмент». У контексті дослідження концептуальних засад формування банківського ризик-менеджменту запропоновано визначення ключових понять: «управління банківськими ризиками», під яким розуміється процес, який включає методи і прийоми з ідентифікації, оцінки, моніторингу, контролю та прогнозування настання банківських ризиків, задля досягнення основних бізнес-цілей банківської установи, і «банківський ризик-менеджмент» визначено як сукупність принципів, засобів і форм управління всіма спектрами діяльності банку, пов’язаними з ризиками. Формування теорії дослідження банківського ризик-менеджменту вимагає визначення та характеристики його суб’єктів і об’єктів. Так, визначено, що об’єктом виступають банківські ризики та економічні відносини в умовах ризику, а суб’єктом — працівники структурних підрозділів або органи управління, які прямо чи посередньо за допомогою застосування знань, навичок працівників, інформаційних, матеріальних та фінансових ресурсів, беруть участь задля виконання стратегії управління банківськими ризиками. Окрім того, виокремлено переваги ефективного ризик-менеджменту в діяльності банківських установ. Відсутність ґрунтовних досліджень теоретичних аспектів банківського ризик-менеджменту може призвести до поглиблення теоретико-методологічних і методичних проблем, що можуть знайти відображення у практичній діяльності банків і негативно вплинути на стан банківської діяльності. Ключові слова: управління банківськими ризиками, банківський риз-менеджмент, банк, суб’єкти та об’єкти управління банківськими ризиками. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 12.