ПРОЦЕСУАЛЬНА УЧАСТЬ БАНКІВ У ПРОВЕДЕННІ НЕГЛАСНОЇ СЛІДЧОЇ (РОЗШУКОВОЇ) ДІЇ «МОНІТОРИНГ БАНКІВСЬКИХ РАХУНКІВ» - Канцір, В.; Козьмук, Н.; Сорока, С.; Марко, С.; Ряшко, О.; Канцір, I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розроблено та обґрунтовано концепцію фінансового моніторингу як сукупності заходів, що здійснюються суб’єктами первинного і державного фінансового моніторингу у сфері превенції та протидії фінансуванню сепаратизму (стаття 110-2 КК України), легалізації (відмиванню) майна, одержаного злочинним шляхом (стаття 209 КК України), та фінансуванню тероризму (стаття 258-5 КК України). Визначено дотичність категорій «тероризм» і «фінанси» у таких площинах: грошові кошти, що виплачуються терористам за відмову від намірів учинення насильницьких дій; негласне фінансування терористичних організацій окремими державами, недержавними структурами, злочинними угрупованнями; «відмивання грошей» та їх введення в легальний обіг; створення терористичними організаціями власних структур у комерційних, кредитно-фінансових установах; «відмивання доходів», отриманих унаслідок злочинної діяльності. Окреслено ризики в системі запобігання проявам тероризму та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Такими платформами, зокрема, визначено: непрозоре фінансування політичних партій; питома вага готівкових ресурсів, адресованих для згаданої злочинної діяльності; «відплив» капіталів; відсутність чітко визначеної секторальної оцінки ризиків суб’єктів первинного фінансового моніторингу у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Запропоновано віднести до банківських ризиків ризик фінансування тероризму і сепаратизму опосередком депозитних корпорацій. Зроблено спробу акумулювати більшість новітніх здобутків (як законодавчих, теоретико-дослідних, так і прикладних) щодо прοблематики правового регулювання досліджуваних процесуальних, фінансово-правових відносин, на основі чого обґрунтовані наукові бачення та розроблено пропозиції щодо вдосконалення регламентації в цій сфері. Ключові слова: моніторинг, банки, негласні слідчі розшукові дії, моніторинг банківських рахунків, фінансування тероризму, банківські ризики, фінансово-правові відносини. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 16.