ФІНАНСУВАННЯ СФЕРИ КУЛЬТУРИ, ТУРИЗМУ ТА КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ В УКРАЇНІ: МОЖЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Дащук, Ю.; Матвійчук, Л.; Лепкий, М.; Сидорук, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розглянуто основні джерела фінансування об’єктів культури, туризму і креативних індустрій в Україні, обґрунтовано важливість побудови ефективної фінансової підтримки ініціатив у цій сфері. Проаналізовано діяльність Українського культурного фонду як державної інституції, відповідальної за збереження культурної спадщини і розвитку української культури в контексті актуальних світових тенденцій. Визначено, що обсяг коштів, спрямованих на сферу культури, займає значно більшу частку в бюджетах більшості країн ЄС порівняно з Україною. Розкрито важливість креативних індустрій як інструменту активізації туристичної діяльності на регіональному й національному рівнях. Доведено, що Український культурний фонд є інституцією, яка покликана створити нову модель надання на конкурсних засадах державної промоції та багатовекторної підтримки ініціатив у сфері культури та креативних індустрій, у якій професіонали, інституції та спільноти — основні групи бенефіціарів фонду — виступають у ролі партнерів для генерування нових сенсів і збереження культурного капіталу, необхідних для динамічного розвитку суспільства. Аналіз державних стратегічних документів, зокрема Державної стратегії регіонального розвитку — 2020, засвідчив, що зони ймовірних спільних інтересів галузей культури туризму та креативних індустрій достатньо чітко означені і стосуються: історико-культурної спадщини, музеїв, пам’яток історії та монументального мистецтва, архітектури, археології; самобутньої народної культури, звичаїв, традицій, обрядів, у тому числі національних меншин. Нова державна стратегія регіонального розвитку — 2027 акцентує увагу на ролі національних і регіональних культурно-туристичних маршрутів. Галузеві стратегії та міжнародні програми, що діють в Україні, дають розгорнуту характеристику зони ймовірних спільних інтересів галузей культури і туризму. Доведено, що ефективно побудована державна фінансова підтримка ініціатив у сфері культури, туризму та креативних індустрій сприяє розвиткові співробітництва між державою, бізнесом і громадянським суспільством, створює сприятливі умови для результативного та ефективного інвестування, забезпечення прозорого, ефективного діалогу між усіма зацікавленими сторонами для досягнення стабільного результату у творенні культурного продукту, розвитку громадянського суспільства та інтернаціоналізації української культури. Ключові слова: фінансування туризму, фінансова культурна політика, креативні індустрії, управління проєктами, грантова діяльність, бюджетні фонди, розвиток туризму. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 7; бібл.: 12.