СТРАТЕГІЧНИЙ ПРОГНОЗ БАГАТОФАКТОРНОГО ВПЛИВУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДИВЕРСИФІКОВАНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Згурська, О.; Дименко, Р.; Ларіна, Я.; Федорченко, А.; Залізко, В.; Кубів, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою цього наукового дослідження є виконання стратегічного прогнозу багатофакторного впливу на ефективність диверсифікованих підприємств, побудова багатофакторної моделі лінійної регресії стратегічного прогнозу рівня рентабельності досліджуваних підприємств, а також багатофакторної моделі логістичного регресу стратегічного прогнозу низьких ризиків прибутковості в результаті впровадження інноваційних стратегій розвитку диверсифікованих підприємств у довгостроковій перспективі. Для досягнення цієї мети було ранжировано основні критерії (критерії ранжирування Крускала — Уолліса (KWC) для оцінки відмінностей між медіанами різних зразків (c > 2), де KWC є непараметричною альтернативою F-критерію в однофакторному дисперсійному аналізs. Якщо виконуються умови, необхідні для застосування F-критерію в багатовимірному дисперсійно-регресійному аналізі, такий самий вплив справляє і KWC. Для побудови моделей застосовується метод побудови багатофакторних моделей логістичної регресії з кроком — використовувалось поетапне включення / виключення ознак (поетапно з порогом включення p < 0,1 та порогом виключення p > 0,2). Дослідження проводилось на основі даних Держкомстату та на основі аналізу даних обстежуваних агропромислових підприємств. Складено стратегічний прогноз результатів багатофакторного впливу на ефективність диверсифікованих підприємств, заснований на формуванні раціональної структури управління інноваційними стратегіями розвитку диверсифікованих агропромислових підприємств. Отримані результати дозволили отримати медіанні показники загальної сукупності об’єктів дослідження та чітку роздвоєну картину стратегічного розвитку підприємств на майбутнє. Методичний підхід до реалізації стратегічного прогнозування багатофакторного впливу на ефективність диверсифікованих підприємств заснований на розробленні стратегічних настанов для диверсифікованих підприємств з урахуванням системи стримувальних факторів інноваційного розвитку. Це дозволило встановити, що при виборі та розробленні інноваційних стратегій проводиться оцінка відповідності внутрішніх можливостей підприємства (потенціалу інноваційного розвитку) зовнішнім (ринкові можливості та загрози) з урахуванням темпів науково-технічного прогресу та наслідків зміни в мікро- та макросистемах інфраструктури підприємства. Багатофакторний аналіз і побудова багатофакторної моделі лінійної регресії стратегічного прогнозу прибутковості агропромислових підприємств, а також багатофакторна модель логістичної регресії стратегічного прогнозу ймовірності ризиків низької прибутковості засвідчили корисність реалізації інноваційних стратегій на конкурентоспроможність на внутрішньому і зовнішньому ринках. Ключові слова: агропромислове підприємство, багатопрофільне підприємство, стратегія інноваційного розвитку, оптимальне стратегічне рішення, стратегічний прогноз. Формул: 4; рис.: 9; табл.: 4; бібл.: 33.