ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Бліхар, В.; Копитко, М.; Личенко, І.; Вінічук, М.; Поліщук, Р. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Прагнення України інтегруватися до міжнародного економічного простору ставлять перед інноваційними підприємствами значні перешкоди, пов’язані з дестабілізувальним впливом процесів глобалізації. Серед найвагоміших варто виокремити фінансово-економічну й політичну нестабільність, ризики неплатоспроможності й зниження фінансової стійкості, що призводить до неможливості протидіяти зовнішнім і внутрішнім викликам та забезпечити оптимальний рівень економічної безпеки. За таких умов загострюється необхідність ефективної протидії дестабілізувальним чинникам і забезпечення високих показників рентабельності та прибутковості, що можна досягнути завдяки інноваціям і вдосконаленню фінансових правовідносин. Інноваційна діяльність, незважаючи на її високу вартість і суттєвий рівень ризиковості, є одним із пріоритетних напрямів функціонування підприємства. Діяльність інноваційних підприємств привертає увагу економічних агентів, тому забезпечення належного рівня їхньої економічної безпеки є не менш важливим завданням. Зважаючи на те, що єдиної уніфікованої й законодавчо закріпленої методики розрахунку рівня економічної безпеки підприємств досі немає, то вагомого значення набуває пошук найбільш прийнятних і раціональних методів розрахунку рівня безпеки підприємств, а також розроблення правового механізму їх закріплення, що перебуває в центрі уваги науковців і практиків упродовж тривалого часу. Однак визначена проблема досі не розв’язана. Проведено дослідження основних підходів щодо оцінювання рівня економічної безпеки інноваційних підприємств і визначено важливість у них фактору інновацій і правового регулювання фінансових відносин з іншими економічними агентами. Систематизовано основні індикатори економічної безпеки підприємства і проведено їхню класифікація на макроекономічні, фінансові, зовнішньоекономічні, інвестиційні, науково-технологічні та виробничі. Обґрунтовано і запропоновано метод оцінювання рівня економічної безпеки інноваційного підприємства з використанням моделі Солоу. Ключові слова: інновації, модель Солоу, індикатори економічної безпеки підприємства, інтегральний показник рівня економічної безпеки підприємства. Формул: 39; рис.: 1; табл.: 0; бібл. 11.