СТАРТАП ЯК СТРАТЕГІЧНА СКЛАДОВА РОЗВИТКУ КРЕАТИВНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Іванова, Н.; Кучеренко , Д.; Кузнецова, Т.; Гуржій, Н.; Лутай, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Корені зміни, які відбулись на прикінці минулого століття, сприяли виникненню креативної економіки. На відміну від попередніх економік, у яких основними виробничими факторами були виробничі потужності, земля і робоча сила, основою розвитку креативної економіки став креативний потенціал людини. Сучасний економічний стан України має перед собою багато викликів, яким потрібно протиставити дієздатні рішення. Окупація Криму обійшлась Україні в 3,6 % ВВП, а окуповані території Донбасу коштували ще 15 % ВВП і 25 % усієї промисловості України. Крім того, багато виробництв і фабрик в Україні фізично та морально застарілі і потребують великих капітальних інвестицій. Зазначені проблеми, які, як показує досвід України, не розв’язуються традиційними інструментами, змушують шукати нестандартні шляхи щодо їх вирішення. Саме такі підходи і пропонує креативна економіка. Для оцінки можливостей, які надає Україні розвиток національної креативної економіки, розглянуто позитивні ефекти креативної економіки, про які свідчить успішний досвід інших країн. Такими ефектами є формування креативного людського капіталу, зростання доходів населення, зростання толерантності, відродження депресивних регіонів. Однак реалізація цих позитивних ефектів можлива за умов наявності в Україні складових креативної економіки. Дослідження українських науковців доводять, що в Україні наявні основні ознаки креативної економіки, а саме: креативні індустрії; креативний клас як основа творчого важеля розвитку креативної економіки; молоді, креативні, амбітні підприємці – стартапери. Ключовим фактором розвитку креативної економіки є креативний людський капітал, суттєвою складовою якого є підприємці — інноватори, які для впровадження своїх ідей засновують стартапи. Аналізуючи різні визначення категорії «стартап», автори дійшли висновку, що найбільш прийнятним є те, яке відображає докорінну відмінність стартапів від інших видів бізнесу, а саме: стартап — це бізнес-структура, що заснована на революційних інноваціях, призначенням якої є вирішення конкретної проблеми шляхом представлення нового продукту чи послуги в умовах крайньої невизначеності. Урахування інноваційної сутності стартапів, їхнього впливу на створення і розвиток креативних індустрій та креативну економіку в цілому дозволив зробити висновок, що стартапи є стратегічно важливою складовою розвитку креативної економіки. Дослідження показали, що українська стартап — екосистема має непоганий потенціал для розвитку. Однак уряд України ще не приділяє належної уваги розвиткові екосистеми для успішного створення і функціонування вітчизняних стартапів. Лише останні декілька років Україна почала підтримувати інноваційну продукцію на державному рівні. Прикладами такої підтримки є створення Фонду підтримки винаходів Мінекономрозвитку та Українського фонду стартапів. Окрім цього, згідно із стратегією розвитку сфери інноваційної діяльності на період до 2030 року, стартапи є структурною частиною національної інноваційної екосистеми. Однак, для створення ефективної екосистеми підтримки стартапів потрібна інтенсивна довгострокова робота. Навіть за умов великих інвестицій і бажання повторити успішні екосистеми Силіконової долини чи Нью-Йорка дуже важко, адже їхня інфраструктура формувалась понад 30 років. Ключові слова: креативна економіка, позитивні ефекти, креативний людський капітал, стартап, екосистема стартапів. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 14.