ВПЛИВ ДІДЖІТАЛІЗАЦІЇ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ СФЕРИ ЗАЙНЯТОСТІ В КРАЇНАХ З РІЗНИМ РІВНЕМ ДОХОДІВ - Педченко, Н.; Туль, С.; Шкурупій, О.; Дейнека, Т.; Флегантова, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Обґрунтовано, що діджиталізація виступає драйвером трансформації сфери зайнятості в різних країнах світу. Досліджено ступінь сформованості діджиталізованого ринку праці за групами країн з різним рівнем доходів на душу населення. Доведено, що використання цифрових технологій переважною більшістю компаній та економічно активним населенням спрощує процедуру створення робочих місць, даючи можливість виконувати роботу через мережу «Інтернет» у рамках так званої «економіки вільного заробітку». За високого ступеня впровадження цифрових інформаційно-комунікаційних технологій частка зайнятих у сфері послуг зростає в більшості країн світу. Констатовано, що ступінь діджиталізації ринку праці є нерівномірним у світі. Упровадження сучасних технологій у країнах із високим рівнем доходів дозволяє населенню повною мірою реалізовувати інтелектуальний і креативний потенціал, працевлаштовуючись у найефективнішому секторі економіки – сфері високотехнологічних і наукомістких послуг. Попри швидкі темпи поширення цифрових технологій і стрімке зростання частки зайнятих у сфері послуг, у групі країн із рівнем доходів вище від середнього показники є значно нижчими, порівняно з групою країн із високим рівнем доходів. Нині прослідковується цифровий розрив між цими групами країн, хоча за ефективної політики урядів держав, що включені до групи з рівнем доходів вище від середнього, існує висока вірогідність наближення до показників країн — цифрових лідерів. Тенденція поступової діджиталізації сфери послуг також спостерігається у країнах із рівнем доходів нижче від середнього. Зазначено, що низький ступінь поширення інформаційно-комунікаційних технологій у країнах із низьким рівнем доходів унеможливлює приєднання населення цих країн до світового діджиталізованого ринку праці. Систематизовано комплекс заходів для узгодження політик урядів різних країн світу у сфері трудових відносин, які трансформуються під впливом глобальної діджиталізації. Ключові слова: цифрові технології, діджиталізація, зайнятість, світовий діджиталізований ринок праці, країни з високим рівнем доходів, країни з рівнем доходів вище від середнього, країни з рівнем доходів нижче від середнього, країни з низьким рівнем доходів. Формул: 5; рис.: 4; табл.: 0; бібл.: 26.