ІНТЕГРАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Погуляйко, Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розроблено та апробовано методичний підхід до інтегрального оцінювання інвестиційного забезпечення регіонів України. Метою статті є представлення методичних і практичних аспектів інтегрального оцінювання рівня інвестиційного забезпечення регіонів України. Розроблено підхід до проведення діагностики інвестиційного забезпечення розвитку регіонів на основі використання методу інтегрального індексного аналізу, що передбачає розрахунок індивідуальних, групових та інтегрального індексів. На основі наявної інформаційної бази запропоновано визначати рівень інвестиційного забезпечення розвитку регіонів на основі трьох критеріїв оцінки (концентрація інвестиційних ресурсів, диверсифікованість джерел залучення коштів для інвестування, ефективність інвестування). Кожному з цих критеріїв відповідатиме сукупність чотири основні показники, які дозволять найбільш коректно оцінити їхній внесок у загальний оціночний показник. Після стандартизації індивідуальних індексів показників-індикаторів рівня інвестиційного забезпечення розвитку регіону проведено розрахунок відповідних групових (або критеріальних) індексів, а на їх основі — інтегрального індексу інвестиційного забезпечення. За період 2017—2019 рр. порівняно високий рівень інвестиційного забезпечення розвитку серед усіх регіонів України досягнуло тільки в м. Києві. До регіонів із середнім рівнем забезпечення на постійній основі протягом усього аналізованого періоду належали Волинська, Київська, Харківська і Чернівецька області, а протягом останніх двох років — і Тернопільська область. Тобто загалом не спостерігається залежність рівня інвестиційного забезпечення розвитку регіонів від їхнього трудового, виробничого, фінансового потенціалу. Зроблено висновок, що найнижчим рівнем інвестиційного забезпечення характеризуються регіони, які мають низькі обсяги капітальних інвестицій, незначні обсяги прямих іноземних інвестицій, а також незначну питому вагу інвестицій у житлове будівництво за кошти населення. Ключові слова: інвестиції, інвестиційне забезпечення, інтегральне оцінювання, інтегральний індекс, розвиток регіонів. Формул: 4; рис.: 2; табл.: 2; бібл.: 12.