ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ УКРАЇНИ - Гриценко, Л.; Захаркін, О.; Дехтяр, Н.; Шамкало, К. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Інвестиції насьогодні є вагомою основою розвитку багатьох рівнів економічної системи та можуть бути розглянутими як драйвер активізації економічного розвитку країни. Вони є необхідними для нарощування темпів виробництва, модернізації економічного комплексу, диверсифікації економіки. Оцінка інвестиційної привабливості розглядається як важливий засобів оптимального досягнення цілей інвестування, який забезпечує виконання функції механізму управління інвестиціями. Інвестиційна привабливість окремої країни, регіону, галузі чи підприємства є вагомим орієнтиром для інвестора при прийнятті рішення стосовно вкладення капіталу. В сучасних умовах глобалізації економіки при оцінці інвестиційної привабливості країни все більшої актуальності набуває імідж країни на міжнародній арені, її позиція у провідних рейтингових ранжуваннях, досвід інших інвесторів ведення діяльності у країні. В статті розглянуто сутність поняття «інвестиційна привабливість» та запропоновано власне авторське визначення цього поняття. Охарактеризувати методичні підходи до оцінки інвестиційної привабливості на різних рівнях економічної ієрархії. Вивчено питання взаємозв’язку між дефініціями інвестиційної привабливості, клімату, потенціалу, ризику та активності. Проведено макроекономічний аналіз динаміки позицій України в призмі міжнародних рейтингів та індексів. Представлено організації та рейтинги, які оцінюють інвестиційну привабливість держави. Обґрунтовано методики рейтингів інвестиційної привабливості країн. Здійснено комплексну оцінку інвестиційної привабливості України протягом останніх років. Розглянуто фактори, які призводять до змін трансформаційних процесів у державі, загостренню загальноекономічної ситуації, дефіциту внутрішніх фінансових ресурсів та проблемі зі залученням іноземних інвестицій, що в свою чергу перешкоджають підвищенню інвестиційної привабливості України. Надано рекомендації щодо покращення інвестиційної привабливості України в сучасних умовах. Ключові слова: інвестиції, інвестиційна привабливість, міжнародні рейтинги та індекси, інвестиційна активність, інвестиційний клімат, інвестиційний потенціал, інвестиційний ризик. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 2; бібл.:31.