ОЦІНКА ПЕРСПЕКТИВ ВІДНОВЛЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Шмиголь, Н.; Гальцова, O.; Крилов, Д.; Семенов, А.; Шапошников, K. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. У сучасний період господарювання оцінювання фінансової безпеки держави відбувається за різними напрямами, різними групами показників, різними методиками. Здебільшого в наукових працях відмічається прагнення до зведення різних складових оцінювання фінансової безпеки до інтегрального показника, з урахуванням нормованих значень окремих індикаторів, що потребує оцінки їхньої вагомості і завжди містить певний суб’єктивізм через залучення експертів до цього процесу. Ураховуючи, що фінансова система будь-якої країни є основою функціонування економіки, а Україна має комплекс накопичених соціально-економічних проблем, які постійно її супроводжують, це зумовлює високу актуальність цього напряму досліджень в останні десятиріччя. Розглядаючи підходи до оцінювання рівня фінансово-економічної безпеки, слід звернутись до Методичних рекомендацій щодо розрахунку рівня економічної безпеки України, в якій з цією метою використовувався метод узгодження їхніх оцінок за індивідуальними системами переваг, які не містяться у відкритому доступі.Тому в нашому дослідженні при формуванні зазначеної системи переваг, що впливає на напрями формування національної стратегії фінансово-економічної безпеки, запропоновано використовувати наявні причинно-наслідкові взаємозв’язки між її складовими. Враховуючи вказані причинно-наслідкові зв’язки і згідно з введеними умовними позначеннями, експертним шляхом було побудовано матрицю парних порівнянь, що визначає прямий вплив одних складових фінансової безпеки країни на інші. Проведений аналіз дозволив оцінити динаміку за всіма напрямами забезпечення фінансової безпеки на основі групових показників і виявити найбільш проблемні індикатори. З другого боку, така оцінка не дає уявлення про те, до якої зони ризику належать ті чи інші показники, оскільки кожний з них має свої межі допустимих значень, що зазначено в роботі. Цей напрям потребує дальшого дослідження і допоможе визначитись із належністю поточного стану фінансової безпеки держави до тієї чи іншої зони ризику. Ключові слова: оцінювання фінансової безпеки, фінансова система, інтегральний показник, бюджетна безпека, валютна безпека. Формул: 2; рис.: 0; табл.: 3; бібл.: 20.