МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ПРОТИДІЇ ЗАГРОЗАМ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСТУ НАЦІОНАЛЬНИХ ІНТЕРЕСІВ - Криштанович , M.; Ортинський, В.; Красівський, О.; Мазій , Н.; Пасічник, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Існування загроз економічній безпеці може стати фактором розвитку дисбалансу функціонування економічних суб’єктів будь-якого рівня діяльності. Підтримка і протекції сталих показників економічної безпеки на сьогоднішній день постає одним з головних завдань державної політики, оскільки економічна сфера чинить як прямий, так і опосередкований вплив на різні види національної безпеки. Лише за умов повноцінного забезпечення всіх аспектів національної безпеки можлива реалізація проградієнтного економічного зростання, поліпшення рівня життя пересічних громадян, а також всебічний розвиток усіх сфер держави. Для сьогоденної економіки нашої держави, в контексті прагнення бути повноцінним членом світового економічного товариства, особливо важливим є розв’язання проблеми забезпечення постійного соціально-економічного розвитку, створення механізмів протидії екзогенним та ендогенним загрозам, покращення добробуту громадян, а також розвитку потужної системи міжнародних економічних взаємозв’язків. Міра впливу екзогенних та ендогенних загроз на рівень економічної безпеки країни є змінною з огляду на динамічні умови життєдіяльності соціуму, національної та світової економіки. Завдання — формування моделі протидії основним загрозам економічної безпеки в контексті захисту національних інтересів. Основна ціль статті — формування методичного підходу до протидії основним загрозам економічної безпеки в контексті захисту національних інтересів. Методологія дослідження включає застосування графічного методу для відображення основних результатів проведеного дослідження. Також із загальних методів слід виділити і абстрактно-логічний, який було використано для формування відповідних висновків за результатами проведеного дослідження. Із специфічних виділимо метод моделювання, що дозволив сформувати відповідну композицію основних шляхів протидії основним загрозам економічної безпеки в контексті захисту національних інтересів. Ключові слова: безпека, економічна безпека, загрози, протидія загрозам, національні інтереси. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 12.