КРЕДИТНА ПОЛІТИКА КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ЕКОНОМІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА - Ковальова, О.; Іоргачова, М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. На основі проведених досліджень проаналізовано сутність кредитної політики крізь призму функцій, що окреслені у стратегії розвитку банківської установи, яка передусім спрямована на максимізацію ресурсів для оперативного реагування на чинники невизначеності зовнішнього і внутрішнього економічного середовища. Комплекс виявлених ключових характеристик дозволив сформувати цілісне уявлення щодо змістовного наповнення та особливостей побудови кредитної політики комерційного банку. Наголошено, що в умовах невизначеності банку слід ураховувати фактори зовнішнього і внутрішнього середовища, які мають безпосередній вплив на динаміку процесів кредитування фізичних осіб та бізнесу, і потребують обліку на етапі стратегічного фінансового планування, контролю за виконанням поставлених завдань та з метою своєчасної зміни політики відповідно до потреб забезпечення фінансово-економічної безпеки банківської установи. Систематизовано фактори впливу, що перебувають у взаємозв’язку і взаємообумовленості та можуть чинити різноспрямований вплив на актуальний стан і тенденції розвитку ринку кредитних послуг банківських установ. Визначено роль реалізації завдань аналізу та моніторингу кредитних операцій банківських установ в контексті забезпечення результативних підсумків провадження кредитної політики комерційного банку. Виокремлено місце кредитного ризику в карті ризиків банківського сектору, який перебуває сьогодні в центрі уваги банківських установ поряд із ризиками достатності капіталу та юридичними ризиками, що зумовлено загальним зниженням економічної активності споживачів фінансових послуг як результат епідеміологічної кризи і впровадження карантинних обмежень, що скоротило як доходи домогосподарств, так і негативним чином позначилось на фінансовому стані підприємств. Проаналізовано динаміку зміни частки NPL-кредитів за групами банків, що дозволило побачити активну роботу з NPL-кредитами в розрізі іноземних банків. Приділено увагу актуальності використання аналітичних інструментів кредитної політики комерційного банку як засобів управління його фінансово-економічною безпекою в умовах невизначеності, що зводиться до постійного моніторингу якості кредитного портфеля та своєчасного виявлення NPL кредитів. Запропоновано схему послідовності надання кредиту, що уточнює прикладні аспекти використання аналітичних інструментів кредитної політики. Ключові слова: кредитна політика, комерційний банк, управління, невизначеність, економічне середовище, аналітичні інструменти, фінансовий ринок. Формул: 0; рис.: 7; табл.: 0; бібл.: 14.