ЦИФРОВИЙ БАНКІНГ ТА ЕЛЕКТРОННА КОМЕРЦІЯ У КОНТЕКСТІ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕСОМ - Гаврилюк, О.; Якушев, О.; Проданова, Л.; Якушева, О.; Козловська, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розглядаються наростаючі тенденції та специфіка діджиталізації банківської сфери. Досліджено головні напрями цифрової трансформації та виникнення нових суб’єктів фінансового ринку внаслідок інституціоналізації / симбіозу традиційних банків із технологічними фірмами. Відзначається, що цей процес може мати далекоосяжні та неоднозначні наслідки і загрози, як-от відхід від моделі досконалої конкуренції й перехід до конкуренції на основі платформ, монополізація ринків із витісненням одних фірм і створенням сприятливих умов для інших, фінансові й репутаційні ризики для банківських структур, які надають платіжні карти, підвищення цін на рекламу тощо. Виявлені проблеми традиційних (класичних) банків — неповороткість, неможливість оперативного коригування стратегій, використання застарілих інструментів розвитку, зокрема закриття філій і використання несучасних технологій, втрата контролю над платіжною системою; аргументовано тезу згідно з якою механізми їх функціонування та управління потребують кардинальних корекцій та інновацій, насамперед у підходах до взаємодії з клієнтами та здійсненні електронного бізнесу. Окреслені стратегії функціонування нових цифрових банків — запровадження цифрових операцій з орієнтацією на оперативність, доступність, прозорість і захист прав споживачів, посилення конкуренції з класичними банками з перебиранням на себе клієнтів останніх. Проаналізовано наслідки і перспективи приходу високотехнологічних компаній Apple та Google на ринок банківських послуг. На конкретних прикладах показано причини банкрутства раніше процвітаючих компаній — Kodak (США), Blockbuster (США). Доведено, що цифровий банкінг набуває глобального характеру й ефективна діяльність національних фінансових структур потребує врахування у практичній діяльності загроз і уроків наступу високих технологій. З’ясовано особливості розвитку цифрового банку на Європейському континенті і в США. Ключові слова: цифровий банкінг, діджиталізація, традиційні банки, ФінТех, кешбек, блокчейн, смарт-контракти, хмарні технології. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 29.