УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ТУРИСТИЧНОЮ ІНДУСТРІЄЮ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ - Фатхутдінова, О.; Бажанова , Н.; Тищенко , C.; Чернишова , Т.; Осіпчук, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Туристична індустрія займає вагоме місце в розвитку багатьох країн світу. Доходи від надання туристичних послуг підтримують близько 50 суміжних видів економічної діяльності, де зайнято майже 5 % працездатного населення країни. Попри поступове відновлення економіки, спричиненої воєнними діями на Сході України, продовж 2015—2020 рр., її різке падіння 2020 року, після оголошення всесвітньої пандемії було чи не найбільшим за останнє 20-річчя. Суттєвих трансформацій зазнала туристична індустрія. Якщо 2019-го експорт туризму становив 29,3 млн осіб, то роком пізніше — у 2,5 раза менше. Аналогічне погіршення спостерігається й в імпорті туризму, де падіння за 2019—2020 рр. становило з 13,7 млн осіб до 3,4 млн осіб відповідно. Спад туристичних потоків в Україну та за її межі спричинив негативні ланцюгові зміни у функціонування найбільших транспортних перевізників України. Так, падіння обсягів авіаперевезень пасажирів 2020 року на 64,2 % призвело до зростання збитковості на 0,4 млрд грн у національній авіакомпанії «Украерорух», падіння обсягів пасажироперевезень залізничним транспортом на 64,2 % наростило збитковість на 14,9 млрд грн у ПАТ «Укрзалізниця». І якщо авіасполучення більше зорієнтовано на експорт туристичного потоку, то залізничні перевезення — на внутрішній ринок. Таким чином, потребує детального перегляду програма розвитку авіасполучення в межах національних кордонів. Водночас закриття українського кордону та обмежена можливість подорожувати привабила український ринок туризму. Упродовж 2020 року відбулося зростання вартості послуг відпочинку в середньому на 25—30 % за незмінної якості надаваних послуг. У зв’язку з недостатньою розвиненістю відпочинку преміум-класу потребують перегляду підходи до інвестування в розширення зазначеного сегмента. Брак достатніх обсягів капіталовкладень держави та бізнесу у розбудову шляхів сполучень, знижує доступ до багатьох якісних осередків природи, пам’яток архітектури тощо. Таким чином, внесення відповідних коригувань у програми розвитку туристичної індустрії на національному, регіональному і локальному рівнях стають першочерговими у виведенні якості туристичних послуг на новий рівень та надасть можливість наростити розмір доходів від надання туристичних послуг. Ключові слова: туристична індустрія, експорт туризму, імпорту туризму, туристичні послуги, пандемія, карантинні заходи. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 22.