СУТНІСТЬ ТА СПЕЦИФІКА ВЕНЧУРНОГО ІНВЕСТУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Жорнокуй, Ю.; Дорошенко , Л.; Рубан , О.; Тимошенко , Д. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджується сутність і специфіка венчурного інвестування інноваційної діяльності як різновиду підприємницької діяльності. На основі аналізу наукових підходів і практичного застосування зроблено висновок, що венчурне інвестування інноваційної діяльності є видом підприємництва, заснованим на наявності здібності підприємця акумулювати з різних джерел інвестиції, який орієнтований на практичне використання технічних і технологічних нововведень, які оцінюються як високорентабельні, направлений на завершення науково-технічних проєктів, що не випробувані на практиці, так і на удосконалення вже наявних з метою здійснення прав інтелектуальної власності та отримання прибутку і (або) іншого ефекту (переваг). Отримав розвиток підхід про визнання двох, найбільш поширених форм венчурного інвестування інноваційної діяльності: 1) інвестиції в корпоративний капітал товариств і 2) інвестиційні кредити. Проте на практиці обидві ці форми досить часто використовуються одночасно. Обґрунтовується, що венчурні інвестиції становлять на сьогодні найбільш доступну альтернативу позикового фінансування. Можна з упевненістю стверджувати, що саме ця форма залучення інвестицій є найбільш вигідною для товариства-реципієнта, оскільки попередній досвід інвесторів завжди позитивно впливає на венчурне товариство. Ключові слова: венчурне підприємництво, інноваційна діяльність, інвестор, інвестиція, венчурний капітал, корпоративний капітал. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 11.