МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ЧИННИКІВ ВПЛИВУ НА СИСТЕМУ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ - Норчук, Ю.; Брюшкова, Н.; Пурцхванідзе, О.; Піроженко, Н.; Колеснікова, К. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Публічне управління слід розглядати як певний вплив з боку органів державної влади і місцевого самоврядування на життєдіяльність окремих регіонів та організацій з метою формування сприятливого економічного середовища. На сьогоднішній день існує нагальна потреба в розвитку системи публічного управління, яке виступає вагомим механізмом у державному апаратів для того, щоб сприяти економічному розвиткові та зростанню. Але як і будь-яка інша система управління, на неї здійснює вплив факторів і чинники, які завжди можуть мати позитивні наслідки. Умови, які склалися у світі, суттєво зупинили економічне зростання і лише сприяли його деструктуризації. Україна не виняток у цій ситуації і має низку проблем, які так чи інакше здійснюють негативний вплив на систему публічного управління розвитком економіки. Метою нашого дослідження є формування методичного підходу до визначення і впорядкування основних чинників впливу на систему публічного управління розвитку економіки. Під час здійснення дослідження було використано методи експертного оцінювання для визначення основних чинників впливу на систему публічного управління розвитком економіки та методологію моделювання для ієрархічного впорядкування цих чинників із застосування теорії графів. У результаті проведеного дослідження було представлено методичний підхід до визначення і впорядкування основних чинників впливу на систему публічного управління розвитком економіки, який, на відмінну від наявних, передбачає застосування методу експертного оцінювання та методологію моделювання для ієрархічного впорядкування цих чинників із застосування теорії графів. Наше дослідження може мати практичний аспект застосування в органах державної влади. Дослідження має обмеження, які прослідковуються в тому, що лише економічне середовище України було використано як об’єкт дослідження і в подальших дослідженнях слід зосередити увагу на міжнародному рівні. Ключові слова: чинники впливу, методичний підхід, публічне управління, економіка, модель. Формул: 5, рис.: 2; табл.: 3; бібл.: 11.