АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ УПРАВЛІННЯ ПУБЛІЧНИМИ ФІНАНСАМИ В УКРАЇНІ - Маргасова, В.; Ружицький, I.; Ткаленко , Н.; Шестаковська , Т.; Михайловська , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Охарактеризовано підходи щодо визначення сутності розуміння понять «публічні фінанси» та «управління публічними фінансами» у контексті адміністративно-фінансової децентралізації. Здійснено дослідження щодо наявного стану економічного розвитку України і проаналізовано систему управління публічними фінансами. Показано динаміку співвідношення доходів і видатків Державного і місцевих бюджетів й описано національний і субнаціональний рівні у фінансуванні публічних видатків. Представлено послідовність досягнення нового рівня добробуту населення та окреслено шляхи державного впливу на місцевий економічний розвиток. Наведено зміст діяльності держави щодо управління фінансовими ресурсами та публічного значення фінансів. Приділена окрема увага фінансовій спроможності ОТГ і наявним позитивним зрушенням у межах реформи децентралізації в Україні. Наголошено на необхідності удосконалення управління публічними фінансами, що засвідчено розмірами дефіциту бюджету. Представлено поділ бюджетних видатків за функціональною класифікацією між національним і субнаціональним рівнями та констатовано спад фінансової самостійності субнаціональних бюджетів. Проведено оцінювання рівня довіри до послуг з управління фінансовими активами територіальних громад на основі розрахунку відповідного індексу та встановлено зв’язок між виокремленими показниками (грошові витрати населення; вклади фізичних осіб в інвестиційні фонди; заощадження населення; обсяг капітальних інвестицій; обсяг інвестицій в Україні; активи інвестиційних фондів) і рівнем довіри населення до управління фінансовими активами ОТГ. Ключові слова: управління фінансами, публічні фінанси, фінансова спроможність територіальних громад, фінансові активи. Формул: 1; рис.: 5; табл.: 3; бібл.: 20.