ВІД ДЕРЖАВНОГО ДО ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ: АНАЛІЗ ПІДГОТОВКИ УПРАВЛІНСЬКИХ КАДРІВ У СИСТЕМІ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Андреєв , С.; Гераськов , С.; Дименко, Р.; Кострубіцька , А.; Лук`янов, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Одним із сучасних викликів для України є розвиток системи підготовки управлінських кадрів, спроможних здійснювати ефективні демократичні реформи в різних сферах суспільного життя та одночасно забезпечувати належний захист національних інтересів держави. Мета нашого дослідження полягає в аналізі припущення, що активне і належним чином необґрунтоване впровадження сучасних концепцій і підходів у галузі публічного управління в науку і практику державного управління України не обов’язково має позитивні наслідки для демократичних перетворень у державному управлінні, зокрема підготовці управлінських кадрів у системі вищої освіти. Аргументовано розрізняються поняття «державне управління», що зараз використовується в Україні, та «публічне управління»; при цьому показано, що останнє може розглядатися лише як частковий еквівалент при інтерпретації першого. На основі аналізу нормативно-правових документів, у тому числі законів, постанов, розпоряджень тощо, а також дескриптивного аналізу статистичних даних відстежено процес трансформації підготовки управлінських кадрів у системі вищої освіти України та окреслено можливі сценарії розвитку відповідної предметної галузі в майбутньому. Показано, що започаткування освітньої галузі та спеціальності «Публічне управління та адміністрування» в Україні у 2015—2016 рр. не дає відповіді на питання про те, що, по суті, являє собою «Публічне управління» і яке місце в цій галузі посідають теорія і практика раніше наявного «Державного управління». Отримані результати дозволяють припустити, що найбільш актуальним напрямом розвитку підготовки управлінських кадрів в Україні є відновлення в установленому порядку галузі знань «Державне управління». Відсутність державницької складової в підготовці фахівців за спеціальністю «Публічне управління» призведе до нерозуміння майбутніми керівниками сутності інституту суверенної держави, а також сутності державного управління як такого, його соціального впливу, функцій і ролі в регулюванні суспільного розвитку та економічних процесів, зокрема забезпечення безпеки населення. Ключові слова: підготовка управлінських кадрів, галузь знань, система вищої освіти, державне управління, публічне управління, освітня програма, Україна. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 37.