МЕХАНІЗМ НЕЙТРАЛІЗАЦІЇ ВНУТРІШНІХ І ЗОВНІШНІХ ЗАГРОЗ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ - Живко, З.; Сенишин, O.; Рущишин, Н.; Кухарська, Л.; Друмаловська, Х. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Фінансова безпека на будь-якому рівні завжди передбачає стан захисту від впливу загроз. Часто використовуються такі терміни, як «ризик», «виклик» та «небезпека». Основною метою статті є формування послідовного і чіткого механізму нейтралізації внутрішніх і зовнішніх загроз фінансової безпеки. Розкрито сутність понять «фінансова безпека вузу», «небезпека», «ризик», «виклик» і «загроза». Проведено класифікацію загроз на внутрішні і зовнішні, визначено їхні джерела і фактори. Визначено методи, використовувані для оцінки ризиків, їхні переваги і недоліки. Пропонується провести оцінку ризиків фінансової безпеки вузів за допомогою SWOT-аналізу та експертних методів, а за допомогою точкових оцінок встановити узагальнену оцінку одним експертом впливу факторів сильних і слабких сторін діяльності вишу про сприяння використанню можливостей і захисту від загроз з урахуванням імовірності їх виникнення. Розраховано узагальнений результат діяльності вищих навчальних закладів, який показав незначне переважання внутрішніх сильних чинників у діяльності вищих навчальних закладів за якістю наданих ними освітніх послуг і забезпечення фінансової безпеки. Установлено слабкі сторони діяльності вишів, на яких має бути зосереджено управління якістю освітніх послуг з метою забезпечення фінансової безпеки, а також ті сильні сторони діяльності, потенціал яких слід використовувати для досягнення поставленої мети. За результатами дослідження були визначені основні слабкі місця, на які менеджменту якості освітніх послуг слід звернути увагу, щоб забезпечити фінансову безпеку вищих навчальних закладів. Варто враховувати, що результати цієї оцінки дуже мінливі в часі, оскільки залежно від обставин може змінюватися система факторів, а також поступово їхній вплив. За результатами аналізу були виявлені найбільш значущі фактори внутрішнього і зовнішнього середовища вишу і сформується матриця компонентів SWOT-аналізу. Ключові слова: фінансова безпека, загрози, вищі навчальні заклади, освіта, ризик. Формул: 3; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 15.