ПОДАТКОВИЙ РОЗРИВ ЗА ПОДАТКОМ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ: БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ ТА ЕКОНОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ - Тютюник, І.; Мазуренко, O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено дослідженню сутності та особливостям формування податкових розривів за податком на доходи фізичних осіб. Об’єктом дослідження є 1 795 публікацій, присвячених податковим розривам у національній економіці, що індексуються у наукометричній базі даних Scopus. Часовим горизонтом дослідження обрано 1935—2021 роки. На основі бібліометричного аналізу визначено основні напрями дослідження податкових розривів, проаналізовано тенденцію зміни кількості публікацій з цього питання. Зроблено висновок, що теорія управління податковими розривами наразі перебуває лише на стадії становлення. За допомогою інструментарію VOSViewer виділено п’ять патернів залежно від частоти використання ключових слів у наукових працях, присвячених питанням формування податкових розривів, визначено їхній зв’язок з іншими економічними категоріями. Проведено аналіз публікацій, проіндексованих у базі даних Scopus на географічною ознакою. Проведено кластеризацію міжнародних дослідницьких мереж з теорії управління податковими розривами за географічним розташуванням. Визначено провідні наукові журнали, проіндексовані базою даних Scopus, у яких найчастіше публікувались питання управління податковими розривами. Згідно з базою даних Scopus, найпопулярнішими теоріями є: соціальна теорія, теорія нерівності та податкової моралі, теорії управління та мотивації, теорія сталого розвитку, теорія виробництва, концепція реалізації фіскальної політики. Запропоновано методичний підхід до оцінювання податкових розривів за податком на доходи фізичних осіб. Оцінено розриви з податку на доходи фізичних осіб для України і країн Європейського Союзу. За результатами дослідження зроблено висновок про те, що середній обсяг розриву за податком на доходи фізичних осіб становить 7—28%, а позитивна динаміка щодо його зменшення відсутня. До країн із найбільшим обсягом розриву за податком на доходи фізичних осіб належать Греція, Польща, Словацька Республіка, Туреччина, з найменшим — Німеччина, Бельгія, Латвія, Люксембург. На основі тесту множинних регресій було перевірено гіпотезу про значний вплив податкових розривів за податком на доходи фізичних осіб на показники економічного розвитку країни. Графічна інтерпретація зв’язку між розривами за податком на доходи фізичних осіб та ВВП для України та країн Європейського Союзу свідчить про негативну кореляцію між ними. Ключові слова: податковий розрив, тіньова економіка, ухилення від сплати податків, ВВП, економічний розвиток, державна політика. Формул: 1; рис.: 4; табл.: 2; бібл.: 17.